Savetnica

Ne znam čime bih želela da se bavim u životu. Interesuju me DIF i prehrambena tehnologija na Poljoprivrednom fakultetu.

Pitanje:

Zanima me,koji su perspektivni fakulteti, a da nisu povezani sa nekom informatikom i matematikom. Želja mi je da upišem DIF, ali svi mi pričaju da neću da imam posla i da ne upisujem to. Četvrta sam godina, i ponestaje mi vremena, a nikako da odlučim. Sada razmišljam o prehrambenoj tehnologiji na Poljoprivrednom fakultetu, zvuči mi zanimljivo,i kažu da je perspektivno, iako se dosta plašim hemije jer je ne znam,i kao da je nisam imala u srednjoj. Apsolutno nemam predstave čime bih želela da se bavim u životu. Hvala na pažnji! :)

Odgovor:

Hvala ti što si podelila svoje nedoumice sa nama. Verujem da se osećaš zbunjeno i da nemaš jasnu ideju čime bi želela da se baviš. Odabir fakulteta nije laka odluka, pa se mnogi tvoji vršnjaci osećaju kao ti, zato je veoma dobro što si se javila. :)
Veoma je važno da dalje školovanje odabereš u skladu sa svojim željama, interesovanjima i sposobnostima, pa ti na početku predlažem da uradiš testove ličnosti, interesovanja i veština koje možeš naći ovde, kako bi više saznala o svojim preferencijama. Takođe kako bi mogla da suziš izbor studija koje te interesuju predlažem ti da razmisliš koji ti predmeti u školi dobro idu, koje voliš da učiš, da detaljno pregledaš programe studija, kao i kako sebe vidiš u budućnosti na kakvom radnom mestu i okruženju. Više o zanimanjima i fakultetima možeš naći u našim bazama:
Okolina, naši prijatelji, porodica, nastavnici veom često utiču na naš odabir fakulteta, ali je važno da krajnju odluku i procenu donesemo sami jer se ona odnosi na naš dalji život.
Studije na DIF-u i prehrambena tehnologija na Poljoprivrednom fakultetu su veoma različite i pružaju mogućnosti za bavljenje različitim zanimanjima. Na primer studije na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja zahtevaju veoma dobru fizičku spremnost i ljubav prema sportu.
Nakon završenih studija na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja (DIF) možeš da radiš kao:
Takođe mnogi diplomci DIF-a rade dosta i u oblasti fitnesa kao treneri, organizatori ili menadžeri u fitnes centrima.
Dok na ovom linku možeš više saznati o perspektivi nakon studija prehrambene tehnologije: https://karijera.bos.rs/savetnica/1645/-mozete-li-mi-reci-nesto-o-prehrambenoj-tehnologiji-kakva-je-perspektiva-sa-tim-zanimanjem.html. Razumem da si zabrinuta zbog nedovoljnog poznavanja hemije, međutim ukoliko zaključiš da je to ono što te interesuje uz dodatno učenje hemije naročito na prvog godini studija, verujem da možeš postići veoma dobre rezultate.
Nadam se da sam uspela da ti pomognem. Slobodno nam se javi, ako budeš imala još nedoumica u procesu odlučivanja.
60
13.02.2018
EU flag Rad portala BOŠ Karijera podržava Evropska unija u okviru programa „Evropa za građane i građanke“.