Pitanje savetnici

Psihologija ili japanski jezik

Dobar dan, imam jedno pitanje zbog kog sam već dugo vremena u nedoumici. Sledeće godine trebalo bi da upišem fakultet i razmišljam se izmedju japanskog jezika i psihologije. Sam japanski jezik mi je uvek bio fascinantan i nešto sto sam vremenom dosta zavolela, ali uvek me je ispunjavalo pomaganje ljudima i učenje o tome. Imam veliku želju da živim i radim u Japanu i verujem da bih to mogla postići i sa drugom karijerom umesto samog jezika, ali nisam sigurna kolike su šanse da prodjem test opšte informisanosti i ne znam kako bih se za njega i spemila, koje je Vaše mišljenje? Hvala unapred!

791
pre 5 godina

Odgovor savetnice:

Razumem tvoju bojazan, svi koji smo to prošli imali smo isti problem sa testom opšte informisanosti :) Nekako ga se najviše bojimo jer ne postoji određena literatura za spremanje i ne znamo šta da očekujemo. Pa opet, određeni broj ga položi i upiše fakultet :) Ne možemo unapred da znamo kakve su nam šanse. Jednostavno, svi smo se trudili da pripremimo test znanja što bolje i damo sve od sebe na prijemnom. Test opšte informisanosti podrazumeva različite oblasti ljudskog znanja. Primere pitanja iz prethodnih godina možeš naći ovde, a detaljnije o svrsi testa pogledaj ovde.
O mogućnostima po završetku studija japanistike pogledaj u odgovoru na slično pitanje ovde.  
Ako si zainteresovana za studije psihologije, uvek možeš da učiš jezik dodatno na nekom kursu. Kao što si i sama rekla, život i rad u nekoj zemlji može da se postigne i sa drugom karijerom. Tokom studija ćeš videti kakve su ti mogućnosti možda za dodiplomske studije u inostranstvu ili neku praksu.