Savetnica

Interesuje me molekularna biologija.

Pitanje:

Pozdrav, želela bih da Vas pitam kakvo Vi mišljenje imate o molekularnoj biologiji? Baš sam želela to da upišem i onda su svi krenuli da mi govore kako od toga nema posla i kako bi trebalo odustati,sad se baš bezveze osećam. Imate li Vi neka pozitivna mišljenja o tom fakultetu? Kolike su realne šanse za pronalaženje posla u inostranstvu jer mi to i jeste želja, da odem odavde. Biologiju stvarno volim i volela bih to studirati, ali naravno ne bih želela ni da završim težak fakultet i da na kraju ne mogu ni posao da nađem.

Odgovor:

Hvala na pitanju. Pre svega jako je dobro što si prepoznala šta te interesuje. Okolina često veoma utiče na naše odluke. Odabir fakulteta nije laka odluka, te je sasvim prirodno da o tome razgovaramo i sa porodicom, prijateljima, nastavnicima i drugima iz okruženja.. Međutim odabir daljeg školovanja utiče na našu budućnost, pa je najbolje da konačnu odluku donesemo sami u skladu sa našim željama, interesovanjima i sposobnostima.

Molekularna biologija je okrenuta nauci i istraživanjima i oblast je koja je kod nas u razvoju.  Područje se preklapa sa drugim područjima biologije, kao što su biohemija i genetika. U Informatoru Biološkog fakulteta, možeš da pročitaš više o samom smeru Molekularna biologija I fiziologija i predmetima po godinama (https://drive.google.com/file/d/0B7-P3gHFCfQtSjJTOXctcUlLWEk/view ). Kao što ćeš videti, studije se uglavnom baziraju na biologiji i hemiji.

Po završetku možeš da radiš u istraživačkim i naučnim organizacijama i institucijama, npr. instituti, laboratorije, istraživački centri i sl. Kod nas može da bude problematično to što ne postoji veliki broj institucija koje se bave istraivanjima ove vrste, kao ni dovoljno sredstava koja bi se uložila u istraživanja. Međutim, to ne znači da mogućnosti za zaposlenje nema uopšte, već da su mogućnosti  tek u razvoju.  Postoji dosta mogućnosti i za nastavak školovanja u inostranstvu, jer tamo postoje brojne privatne laboratorije kojima je glavni fokus istraživanje. Predlažem ti da od početka studija počneš da se raspituješ o mogućnostima razmene na osnovnim studijama, i mogućnostima za postdiplomske studije u inostranstvu. Jer ćeš tako najviše povećati mogućnosti da zaposlenje u nekoj stranoj zemlji. Naravno ne zaboravi i učenje stranih jezika koji su uvek uslov za inostranstvo. :)

6463
13.02.2018
EU flag Rad portala BOŠ Karijera podržava Evropska unija u okviru programa „Evropa za građane i građanke“.