Pitanje savetnici

Scenska arhitektura, tehnika i dizajn

Poštovani, pretraživajući sajtove fakulteta zainteresovala sam se za smer scenska arhitektura, tehnika i dizajn na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu. Predmeti koji se izučavaju mi izgledaju interesantno i kao da bi me zanimali. Oduvek sam bila kreativna i sklona umetnosti, iako u poslednjih nekoliko godina nisam mnogo negovala svoj talenat, ali ipak u meni je i dalje ta umetnička duša. :) Studije scenografije, rad u pozorištu i sve to mi zvuči zanimljivo i primamljivo, ali i dalje nisam sigurna da li je to ono što želim da radim, da li ću se snaći u tom svetu, da li sam sposobna za tako nešto. Zbog toga sam želela da Vam postavim nekoliko pitanja u vezi ovog smera i uopšte zanimanja scenografa u nadi da će mi vaši odgovori pomoći da donesem krajnju odluku. :) Pre svega zanima me da li ovaj smer podrazumeva običnu scenografiju ili nešto drugačije? Pitam Vas ovo jer je naziv smera pomalo neobičan. :) Da li mi je potrebno neko posebno predznanje da bih upisala ovaj smer? Koje su mogućnosti zapošljavanja nakon diplomiranja? Naravno i sama sam svesna da je to pozorište, ali da li to uključuje i rad na još nekim projektima kao što su filmovi i slično? Koliko je posao scenografa cenjen, tražen i plaćen u našoj državi i u inostranstvu? Nadam se da ćete moći da mi odgovorite na barem neka od pitanja. Unapred Vam se zahvaljujem! :)

2261
pre 5 godina

Odgovor savetnice:

Super je što postoji oblast koja te interesuje i koja je u tebi probudila ponovo želju za bavljenjem umetnošću. 
Koliko vidim, stranica o smeru je vrlo informativna, možeš i pročitati o mogućnostima za zapošljavanje. Ako misliš da su ti neophodne dodatne informacije, najbolje bi bilo da se obratiš direktno fakultetu. O prijemnom ispitu pročitaj ovde. Videćeš navedenu literaturu, tako da ti je priprema svakako neophodna. Fakultet organizuje i pripremnu nastavu, više o tome pogledaj ovde.
Po onome što sam ja pročitala, smer očigledno nudi zaista širok raspon znanja i veština u oblasti scenske umetnosti i dizajna i verujem da bi mogla da se baviš i drugim projektima, ne samo pozorištem. Što se tiče plate, to mi je već nepoznata tema i ne bih da nagađam. Ne bi bilo loše da odeš do fakulteta i popričaš sa nekim od studenata ili profesora da te malo više upute.