Pitanje savetnici

Volela bih da radim u hemijskoj laboratoriji, ali ne bih da učim mnogo hemije

Volela bih da radim u hemijskoj laboratoriji, ali nisam odlučila šta da upišem. Razmišljam o TMF-u (biotehnologija i biohemijsko inženjerstvo) i farmaciji. Čitala sam da su oba fakulteta teška, ceo dan se provodi na faksu, jer ima i vežbi, naravno, pored predavanja. Da li su stvarno tako teški? Koliko je teška hemija na tim fakultetima? Ja ne bih baš mnogo hemije, i to teške. Htela bih da spojim negde malo od matematike i malo od hemije. Da li s ovim fakultetima, posebno tehnološkim, ima posla? Da li ima posla u farmaceutskim kucama, nekim laboratorijama? Koja je razlika izmedju smerova farmacija i farmacija — medicinska biohemija? Šta mi Vi predlažete da upišem?

1591
pre 5 godina

Odgovor savetnice:

Sa bolonjskim sistemom svaki fakultet sada isto funkcioniše, obavezna su predavanja i vežbe i dosta se vremena provodi na fakultetu. Ovakav vid obrazovanja je uveden kako bi studenti imali manje obaveza vezanih za fakultet kod kuće.
Baš si me zbunila sa svojim pitanjem. Želiš da radiš u hemijskoj laboratoriji, dakle, da se baviš ceo život hemijom, a ne bi baš da učiš mnogo hemije i da bude teška? Nažalost, moram da ti kažem da je to nemoguće :) Ako želiš da se baviš hemijom, prosto ne možeš da je izbegneš tokom studija. Hemija je na smerovima koji tebe zanimaju glavni predmet i najviše je ima. Koliko je neki fakultet težak je zaista individualno. Onome ko voli hemiju i ne predstavlja mu teškoću da je uči i vežba, sigurno je lakši nego onima koji baš ne uživaju u njoj.
Ukoliko bi želela da se baviš poslom u laboratoriji, ne postoji način da izbegneš učenje hemije, i to učenje celog života. Kako i tehnologije budu napredovale, sigurno ćeš i kada se zaposliš morati da pratiš dešavanja i da celog života učiš nešto novo iz oblasti u kojoj radiš. Ako misliš da bi ti to predstavljalo problem, onda ti je moj savet da razmisliš o tome da upišeš neki drugi fakultet i da se baviš nekim drugim zanimanjem.
Na sledećim linkovima pročitaj detaljnije o zanimanjima koja su ti interesantna i gde bi sve mogla da radiš:
Molim te da proučiš ova zanimanja, da pogledaš spisak predmeta na smerovima i uzimajući u obzir ovo što sam ti rekla dobro razmisliš da li su baš ova zanimanja za tebe. Ako odlučiš da jesu, ne treba da se plašiš hemije jer ćeš baš kroz te vežbe i predavanja imati prilike da se bolje upoznaš sa tom naukom. Ako ipak odlučiš da to nije za tebe, dobro bi bilo da razmisliš šta je ono što bi mogla i da učiš i da radiš. Možda ne bi bilo loše da uradiš naše testove na portalu i da pogledaš kakvi će ti biti rezultati. Kada uradiš tri testa, sistem će ti ponuditi određena zanimanja koja su u skladu sa tvojim rezultatima. Možda ćeš tako steći jasniju sliku o tome šta ti "leži", da li je to hemija ili ćeš dobiti neki novi predlog za razmišljanje. Testove možeš pronaći ovde.