Savetnica

Kako da znam šta zaista treba da radim? Volim da pomažem drugim ljudima.

Pitanje:

Kako da znam šta je to što zaista treba i volim da radim? Tražila sam i razmišljala mnogo, ali i dalje ne znam. Ono što volim jeste da pomažem drugim ljudima kada imaju neki problem, tj. da ih saslušam i pokušam da im pomognem, Volim da se borim u nekom poslu, tj. da u tom poslu imam lični uspeh?

Odgovor:

Odlično je što si identifkovala nešto što voliš da radiš, odnosno jedno tvoje interesovanje - a to je da pomažeš ljudima, a takođe i nešto što vrednuješ a to je postignuće na poslu. To je dobar put u odlučivanju u izboru zanimanja - upoznavanje sebe i svojih interesovanja, vrednosti i veština. Ponekad više možemo da saznamo o našim interesovanjima tako što razmislimo o tome koji nas predmeti interesuju u školi ili prema zainteresovanosti za predmete u studijskim programima koje istražimo. Nekad nam i hobi i interesovanja u slobodnom vremenu pomažu da otkrijemo interesovanja i zanimenje kojim želimo da se bavimo. Predlažem ti da na sajtu BOŠ karijere uradiš testove kako bi bolje upoznala svoje veštine i sposobnosti.
Ono što je takođe važno da uradiš jeste da upoznaš različita  zanimanja i razmisliš o tome koja od njih bi te mogla interesovati. Za početak na sajtu možeš naći i opise zanimanja i fakulteti ti mogu biti od pomoći, a nakon toga bih te pozvala da nastaviš da istražuješ o tome.Takođe, predložila bih ti da pogledaš sledeće publikacije, one ti možda mogu biti od pomoći u ovom procesu traganja za informacijama o sebi i o zanimanjima: Karijerni informatori - naročito od strane 6. do 15. i Vodič za planiranje karijere - naročito strane 13. do 52.
Na kraju bih te uputila da možda za početak istražiš pomagačka zanimanja, pošto je to jedno od tvojih interesovanja. Recimo, možeš da pogledaš sledeće linkove za početak: 
Ova lista naravno nije iscrpna ali možda može da ti posluži kao prvi korak u traženju dobre opcije za tebe.
166
13.02.2018
EU flag Rad portala BOŠ Karijera podržava Evropska unija u okviru programa „Evropa za građane i građanke“.