Pitanje savetnici

Sajber-kriminal

Da li znate nešto o sajber-kriminalu, da li ima da se studira u Novom Sadu?

1266
pre 4 godine

Odgovor savetnice:

Prema podacima koje smo pronašli na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), pod sajber- kriminalom, odnosno visokotehnološkim kriminalom se podrazumeva “skup krivičnih dela gde se kao objekat izvršenja i kao sredstvo za izvršenje krivičnog dela javljaju računari, računarske mreže, računarski podaci, kao i njihovi produkti u materijalnom i elektronskom obliku.”. Ljudi koji se bave ovim problemom rade u Službi za borbu protiv organizovanog kriminala MUP-a. Naravno, najveća šansa za rad u ovoj oblasti stiče se završetkom Kriminalističko-policijske akademije, koja se nalazi u Beogradu. Kada po završetku studija postaneš policijac, vremenom kroz godine iskustva i usmeravanjem na sticanje znanja iz određene oblasti, sve više dobijaš priliku da se pronađeš u onoj oblasti koja te najviše zanima. Zaposlenima u MUP-u koji se bave sajber kriminalom su obezbeđene obuke u zemlji i inostranstvu putem kojih stiču specifična znanja i veštine u ovoj oblasti. 

Druga opcija je da se po završetku nekog IKT smera zaposliš u MUP-u. Te smerove u Novom Sadu možeš naći na Fakultetu tehničkih nauka ili na Prirodno-matematičkom fakultetu. U tom slučaju trebalo bi da sačekaš otvaranje konkursa MUP-a za zaposlenje u kojem će biti tražena baš ta struka.

Uvek možeš da pratiš da li se u tvom okruženju organizuju neki seminari, predavanja ili slično na ovu temu, možda čak i kursevi poput ovog