Pitanje savetnici

Šta može dalje posle tri godine gastronomije?

Ćerka je zavrsila 3. godinu Visoke medicinske škole strukovnih srudija, smer gastronomija u Šapcu. Da li može upisati master studije, ili mi odgovorite šta može dalje? Pozdrav

3186
pre 4 godine

Odgovor savetnice:

S obzirom da je završila 3 godine studija, potrebno je da traži programe master strukovnih studija, koje traju 2 godine. Na većini fakulteta kod nas, osnovne studije traju 4 godine, pa u skladu sa tim master studije traju godinu dana. Posle završene visoke škole ima opciju i da upiše neke specijalističke studije. Npr. postoje specijalističke strukovne studije za Menadžment u ugostiteljstvu na Visokoj hotelijerskoj školi u Beogradu. Program možete videti ovde.
Postoji i Fakultet za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj banji, ali i tu master studije traju godinu dana. Ako joj se dopada program studija, može da kontakirata ovaj fakultet i proveri da li bi joj možda priznali ispite pa da može da studira četvrtu godinu i nakon toga dobije diplomu diplomiranog menadžera.
Fakultet za turistički i hotelijerski menadžment pri Univerzitetu Singidunum u Beogradu takođe ima master program studija, ali kako nema mnogo informacija na sajtu, i tu bi najbolje bilo da se raspita za mogućnosti priznavanja ispita ili nastavka studija.
Svaki fakultet ima svoju politiku koja se tiče upisa studenata sa drugih fakulteta, te bi najbolje bilo da dobije najtačnije informacije direktno od studentske službe. Sve fakultete i visoke škole u Srbiji i smerove na njima možete videti u našoj bazi obrazovanja ovde. Dakle, ono što može je da pronađe fakultet ili visoke škole srodnih oblasti u odnosu na onu koju je završila, a koje imaju ili program master strukovnih studija ili specijalističke studije, i da na svakom od njih proveri mogućnosti za upis.