Pitanje savetnici

Da li sa završenom srednjom školom pedijatrijski smer može da se ide na fakultet za pedijatra?

Da li sa završenom srednjom školom pedijatrijski smer može da se ide na fakultet za pedijatra ili je potrebno neko dodatno polaganje? Unapred hvala.

3219
pre 4 godine

Odgovor savetnice:

Fakultet za pedijatra ne postoji. Da bi postala pedijatar, najpre treba da završiš Medicinski fakultet (u trajanju od šest godina), a nakon toga specijalistički staž za pedijatra na Medicinskom fakultetu (u trajanju od četiri godine). Da bi upisala Medicinski fakutlet, pre svega je neophodno da položiš prijemni ispit iz hemije i biologije, a za upis na medicinski fakultet možeš da konkurišeš sa svojom srednjom školom.
Trebalo bi samo da imaš u vidu da ponekad specijalizacija ne zavisi samo od tvoje želje, već  i od trenutnih potreba i kapaciteta zdravstvene ustanove u kojoj bi bila zaposlena. Dakle, kada nakon završenih osnovnih studija medicine postaneš lekar opšte prakse i zaposliš se u nekoj od zdravstvenih ustanova, čekaš na priliku da ta ustanova oglasi slobodno mesto za specijalizaciju za pedijatra. 
Za detaljnije informacije o programu integrisanih akademskih studija, kao i o prijemnom ispitu predlažem ti da pogledaš ovde i ovde, dok detaljnije informacije o specijalizacijama možeš pogledati ovde.