Savetnica

Interesuje me smer inženjerstvo ugljenohidrantne hrane na Tehnološkom fakultetu u Novom Sadu.

Pitanje:

Draga savetnice, pisala sam vam već u vezi studija psihologije. To mi je bila želja i nisam imala ni jedu drugu opciju i bila sam ubeđena da je to ono zaista šta želim da upišem. Sada sam 4.razred i nekako sam sada shvatila da je tehnologija zapravo ono što me zanima. Zavolela sam dosta predmete u 4.godini jer sam počela redovno da učim. I shvatila sam da je to bio zapravo moj problem - nisam redovno učila, a gradivo prehrambenih tehničara je dosta obimno i teško i ne može se naučiti za jedno veče pred kontrolni. Sada sam shvatila da me to zanima i zaintrigirao me je Tehnološki fakultet u Novom Sad, smer inženjerstvo ugljenohidratne hrane. Većina ljudi s kojima sam razgovarala misle da je posao tehnologa dosta perspektivan. Zanima me da mi kažeš nešto više o tome. I da li se na fakultetu polaže samo matematika ili samo hemija po odabiru učenika ili oba predmeta. Koji udžbenici se koriste za pripreme, recimo hemije. Hvala unapren! Nadam se skorašnjem odgovoru.

Odgovor:

Proces donošenja odluke o daljim studijama nekad nije ni malo lak, istražujemo šta nas najviše interesuje i kako zamišljamo svoju budućnost, s toga se često dešava da menjamo odluke. Veoma je važno što si prepoznala šta te zanima i počela redovno da učiš i poboljšavaš radne navike koje će ti biti izuzetno potrebne i tokom studija.
Što se tiče Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu i smera inženjerstvo ugljohidrantne hrane na prijemnom ispitu kandidat bira da li će da polaže test iz hemije ili matematike,  a na osnovne studije primaju se 32 studenta iz budžeta, 4 studenta koji se samofinansiraju. U okviru ovog studijskog programa obrazuju se i osposobljavaju stručnjaci sposobni da samostalno organizuju i vode procese proizvodnje u prehrambenoj industriji, kontrolišu sirovine, međuproizvode, finalne proizvode i unapređuju postojeće tehnologije i postupke u oblasti prehrambenog inženjerstva. Osim toga, stečeno znanje predstavlja potrebnu teorijsku i praktičnu osnovu za nastavak obrazovanja kroz master akademske studije i dalje. 
Na osnovnim akademskim studijama Prehrambenog inženjerstva postoje tri izborna studijska područja: Inženjerstvo ugljenohidratne hrane, Tehnologije konzervisane hrane i Kontrola kvaliteta. Više o smeru i programu studija možeš pronaći OVDE.

Tehnološki fakultet Novi Sad organizuje besplatnu pripremnu nastavu iz hemije i matematike za polaganje prijemnog ispita, više o tome možeš saznati na linku: http://www.tf.uns.ac.rs/dokumenta/Osnovne%20studije/pripremna-nastava-2018.pdf . Takođe OVDE možeš pronaći zadatke iz matematike i hemije koji ti mogu pomoći za pripremu prijemnog ispita. Postoji i FB grupa za ovogodišnji upis na Tehnološki fakultet (https://www.facebook.com/groups/1507497302850181/about/ ) gde možeš saznai mnoštvo korisnih informacija i infomisati se o ovogodišnjem upisu.

Nakon osnovnih studija postoje brojne mogućnosti za postdiplomske studije i dalji istraživački i naučni rad. Diplomci tehnološkof fakulteta uglavnom rade u:  poljoprivrednim preduzećima, proizvodnim firmama, u kompanijama za preradu i proizvodnju hrane, u institutima, laboratorijama, državnim organima za praćenje kvaliteta hrane..

79
03.04.2018
EU flag Rad portala BOŠ Karijera podržava Evropska unija u okviru programa „Evropa za građane i građanke“.