Pitanje savetnici

Sudski tumač za znakovni jezik

Studentkinja sam četvrte godine na katedri za opštu lingvistiku sa arapskim jezikom na Filološkom fakultetu u Beogradu.

Volela bih da se profesionalno bavim prevodilaštvom, odnosno da budem sudski tumač za arapski jezik. Međutim oduvek sam želela da naučim znakovni jezik i da ako je to moguće radim i kao tumač za znakovni jezik.

Da li biste bili ljubazni da mi date informaciju o tome kako mogu postati tumač za srpski znakovni jezik budući da u Srbiji ne postoji formalno obrazovanje za ovo zanimanje.

916
pre 4 godine

Odgovor savetnice:

Baš je lepo što te zanima jedno ne tako rasprostranjeno zanimanje. Što se tiče posla tumača za znakovni jezik, formalno obrazovanje ne postoji, ali postoje škole srpskog znakovnog jezika gde možeš da stekneš potrebno znanje. Primer ćeš pronaći na sledećem linku.

Da bi neko postao sudski tumač, potrebno je da se prijavi na konkurs za sudskog tumača za određeni jezik koji raspisuje Ministarstvo pravde, i da nakon toga dobije licencu za obavljanje tog posla. Za dobijanje licence, potrebno je da neko ima pet godina iskustva kao prevodilac. Za zanimanje sudskog tumača takođe ne postoji obrazovanje, već se traži iskustvo u radu. Više o tome ćeš pročitati na odgovoru na slično pitanje ovde i u tekstu ovde.

Možda bi najbolje bilo da se u nekom obližnjem sudu raspitaš da li znaju gde možeš pronaći sudskog znakovnog tumača, pa da potražiš tu osobu i popričaš sa njom o svemu što te zanima.