Pitanje savetnici

Novinarstvo i PR - privatni ili državni fakultet?

Draga savetnice, interesuje me novinarstvo i odnosi sa javnošću, ali ne mogu da se odlučim da li da upišem državni ili privatni fakultet. Gde se stiče veće znanje, koji fakultet mi donosi više mogućnosti i da li je tačno da poslodavci ne daju priliku onima sa diplomama privatnog fakulteta?

992
pre 4 godine

Odgovor savetnice:

Iskustvo studiranja na privatnom ili državnom fakultetu je subjektivno i zavisi od samog pojedinca. Obe opcije imaju svojih pozitivnih strana. Na primer, na državnom fakultetu ćeš steći široko teorijsko znanje koje će ti dati sjajnu podlogu za praktičan rad. Sa druge strane, mnogi privatni fakulteti imaju ostvarene saradnje sa različitim medijskim kućama gde možeš da obavljaš praksu i na taj način stekneš praktično znanje i iskustvoAko je to nešto što te zaista interesuje, sigurno  ćeš se tome posvetiti maksimalno i iskoristiti prilike koje imaš bez obzira da li si student državnog ili privatnog fakulteta.

Što se tiče poslodavaca, teško je pričati o nekim kriterijumima koji bi mogli da važe za sve. Savremene tendencije na tržištu rada pokazuju da se mnogo više vrednuje iskustvo i veštine koje neko poseduje u odnosu na to da li je neko završio privatni ili državni fakultet. Za koju god opciju da se odlučiš, pokušaj da razvijaš različite veštine kroz prakse koje možda fakultet nudi ili koje sama pronađeš, i verujem da ćeš na taj način sebi omogućiti priliku da se zaposliš u oblasti koja te zanima.