Pitanje savetnici

Još jedan master posle Pedagoškog fakulteta

Završila sam Pedagoški fakultet u Vranju, sada sam master učitelj sa prosekom iznad devet ali ne mogu da nadjem posao. Htela bih da upišem jos jedan master da proširim mogućnost zaposlenja. Zanima me na kojim fakultetima mogu da upišem master studije a da mi pri tom budu priznate osnovne studije sa Pedagoškog fakulteta? Hvala

1858
pre 4 godine

Odgovor savetnice:

Prvenstveno želim da ti čestitam na tvom akademskom uspehu i na želji da nastaviš svoje obrazovanje. :)

Svakako kada donosiš odluku o izboru drugog mastera, bilo bi dobro da to bude nešto što tebe zaista interesuje i gde vidiš sebe. Druga stvar je da bi taj fakultet trebalo da bude kompatibilan ili makar da ima neke veze sa Pedagoškim fakultetom, ako ti je na prvom mestu neki vid stručnog usavršavanja i povećavanje šansi za zaposlenje.

Odgovor na tvoje pitanje zavisi od oblasti kojom želiš da se baviš i politike samog fakulteta. Neki fakulteti za upis na master studije traže da se pored završenih osnovnih studija polože i diferencijalni ispiti, dok neki fakulteti traže samo polaganje prijemnog ispita. Sa druge strane, na većini privatnih fakulteta, upis na master studije podrazumeva samo polaganje prijemnog ispita.

Za početak, svakako treba sama da odlučiš koja oblast te zanima, koji fakulteti mogu da ti budu opcije. Ovde možeš da pretražiš master programe u Srbiji.

Kada definitivno odlučiš na kom fakultetu želiš da upišeš master studije, ili izbor svedeš na dva ili tri fakulteta, savetujem ti da kontaktiraš studentske službe tih fakulteta i tako dobiješ više detaljnijih informacija o formalnim uslovima koji se od tebe zahtevaju.