Savetnica

Upisala sam novinarstvo, a zapravo mi se sviđa psihologija. Da li mogu da od sledeće godine upišem prvu godinu psihologije, a ispišem se sa novinarstva, a da pritom imam šanse z

Pitanje:

Draga Savetnice, prošle godine sam upisala novinarstvo. Već posle prvog semestra shvatila sam da mi se to zapravo ne sviđa i nemam volje da nastavim studije. Oduvek me je zanimala psihologija ali nisam probala da je upišem jer sam se plašila da neću uspeti i da ću onda ostati bez fakulteta do sledeće godine. Novinarstvo sam upisala jer me zanima pisanje, ali ipak nije to to i uopšte me ne interesuje. Dala sam svega dva ispita i gradivo mi je dosadno, a sebe ne mogu zamisliti da se time bavim u budućnosti. Uopšte se ne pronalazim u tom zanimanju. Zanima me je li moguće da se prebacim na odsek psihologije na istom fakultetu, tj. da od sledeće godine upišem prvu godinu psihologije, a ispišem se sa novinarstva, a da pritom imam šanse za budžet? Čula sam da ako se jednom upišeš na status budžeta nemaš više prava ako upišeš nešto drugo u istom statusu, a ja sam na novinarstvu na budžetu. Roditelji nemaju sredstava za samofinansiranje, a ja se jako kajem što nisam upisala ono što zaista volim.

Odgovor:

Ukoliko si veoma nezadovoljna situacijom sa studijama, dobro je što si to prepoznala i to je zaista važno. Nekada se jednostavno desi da donesemo odluku za koju u tom trenutku smatramo da je dobra za nas, a kasnije se predomislimo. Sada kada si probala da studiraš novinarstvo, i kada si videla kako to izgleda, razmišljaš i o drugim opcijama - to nisi mogla da znaš kada si upisivala fakultet, i dobro je da si prepoznala ako ti nešto ne odgovara.
Ipak, iako možda to sada ne želiš, mislim da je dobro da još jednom razmisliš i o novinarstvu i tačnim razlozima zbog kojih ti se ono ne dopada. Na svakim studijama ima ispita koji nam se više i ispita koji nam se manje dopadaju i tako da će verovatno biti i ako upišeš psihologiju - neko gradivo će ti biti dosadno. Ono što je važno jeste da želiš da se baviš zanimanjem povezanim sa tim studijama - tako da bih ti predložila još malo da istražiš kakve bi ti sve bile opcije posle novinarstva a kakve posle psihologije. Možda na prvoj godini novinarstva nije bilo prilike da upoznaš čime bi sve mogla da se baviš nakon studija i kako bi to izgledalo, a to je takođe vredna informacija za tebe.
Zakon o visokom obrazovanju je prošle godine izmenjen, i sada član koji se odnosi na pitanje koje si postavila glasi "student može biti finansiran iz budžeta samo jedanput na istom stepenu studija". Ono što bih ti ja predložila jeste da kontaktiraš studentsku službu, oni će na najbolji način moći da ti odgovore na pitanje koje si postavila. Ukoliko ne možeš sada da upišeš studije na budžetu, možeš možeš da proveriš da li možeš posle prve godine da se prebaciš na taj status, a da uz pomoć nekog posla uz studije uspeš da platiš školarinu. Takođe, možda na samom fakultetu postoje neke opcije za olakšice prilikom plaćanje školarine, to možeš takođe proveriti sa studentskom službom.

121
28.05.2018
EU flag Rad portala BOŠ Karijera podržava Evropska unija u okviru programa „Evropa za građane i građanke“.