Savetnica

Sa lenjirom i grafitnom olovkom retko dolazim u dodir - da li je arhitektura pravi fakultet za mene?

Pitanje:

U poslednje vreme dosta vremena provodim razmisljajući o različitim fakultetima, opcijama za školovanje iako sam tek 2. godina gimnazije. Trenutno se dosta zanimam za Arhitekturu, ali nisam i sama sigurna da li bih mogla da uspem u tome jer u srednjoj školi koju pohađam nema ničega direktno povezanog sa tehničkim crtanjem i arhitekturom kao same oblasti. Da li imate par saveta kako da odaberem pravi fakultet i na vreme počnem sa spremanjem prijemnog? Meni dobro ide matematika, volim likovnu umetnost u vidu teorije. Sa lenjirom i grafitnom olovkom retko dolazim u dodir. Da li je ovo pravi fakultet za mene?

Odgovor:

Mislim da je odlično što već sada razmišljaš o opcijama za nastavak školovanja! Tako ćeš imati vremena da se dobro informišeš i da razmotriš različite opcije. 

Što se tiče tvog pitanja u vezi sa arhitekturom - veliki broj osoba koje upišu ovaj fakultet nije imalo pre studija puno iskustva sa tehničkim crtanjem i arhitekturom. Uslov koji se postavlja za upis ovih studija je samo četvorogodišnja srednja škola. Što se tiče prijemnog ispita, možeš da vidiš kako je on izgledao prošle godine ovde.

U skladu sa samim tipom ovog fakulteta i zanimanjima kojima se možeš baviti po njegovom završetku, sigurno je da je crtanje deo većine ispita. Crtanje u arhitekturi je specifično po tome što je za njega važna sposobnost shvatanja odnosa u ravni i prostoru. Evo jednog opisa te sposobnosti, prema kojem nam ona „omogućava da sagledamo odnose delova i celine u ravni, da zamišljamo trodimenzionalni izgled predmeta, njihov izgled pod različitim uglom gledanja i u različitim položajima, da dvodimenzionalni prikaz (skica, mapa, crtež) zamislimo u prostoru, da možemo da zamislimo crtež kao predmet i obrnuto, da se snalazimo u prostoru". Ukoliko misliš da bi ti značilo da proceniš u kojoj meri sada imaš razvijenu tu sposobnost, možeš potražiti upitnike o sposobnostima na sajtu Nacionalne službe za zapošljavanje, a možeš se obratiti i školskom psihologu ili nekom drugom psihologu koji se bavi karijernim savetovanjem i koji ti može zadati odgovarajući test.

Što se tiče drugih studija koje bi te mogle interesovati, predložila bih ti da pogledaš upitnike na našem sajtu BOŠ Karijera i da pogledaš koji predlozi bi mogli biti povezani sa rezultatima tih upitnika, ili da zamoliš psihologa u tvojoj školi da uradiš odgovarajuće testove. Ono što bih ja mogla da ti predložim od srodnih zanimanja jeste Dizajner enterijera i nameštajaPejzažni arhitekta koji se pre svega bavi kreiranjem sistema otvorenih prostora, rekreativnih i turističkih područja i zaštite prirode, Industrijski dizajner koje se bavi dizajniranjem raznih vrsta predmeta i Grafički dizajner je veoma traženo zanimanje, a ujedno i veoma kreativno. Grafički dizajneri se bave likovnim uređivanjem knjiga i časopisa, kalendara, promotivnih materijala, izradom podsetnica (vizitkarti), plakata, osmišljavanjem vizuelnog identiteta kompanija (dizajniranjem logotipa, memoranduma, podsetnica (vizit karti) i koverti), ali sa razvojem tehnologija sve više vizuelnih rešenja za Internet i gejming industriju.Ova lista naravno nije iscrpna, i predložila bih ti da i ti nastaviš da istražuješ opcije koje bi te mogle zanimati i tako doći do odgovora koje bi ti studije mogle odgovarati. Možda bi te interesovalo i da pogledaš zanimanja u obasti prirodno-naučnih delatnosti takođe, koje jesu vezane za matematiku, ali manje za likovnu umetnost?

Ukoliko u procesu istraživanja opcija budeš imala dodatno pitanje ili nedoumicu, slobodno nam javi!

84
06.06.2018
EU flag Rad portala BOŠ Karijera podržava Evropska unija u okviru programa „Evropa za građane i građanke“.