Pitanje savetnici

Medicina ili FDU

Završio sam drugu godinu u gimnaziji a treća se polako približava. Iskreno, u panici sam oko odabira fakulteta. Čudno je, ali ja ne znam čime bih voleo da se bavim. FDU mi je želja od malena, ali kada čujem da traže samo 10 glumaca godišnje RAZOČARAM SE. Takođe, medicina je ono čime bih mogao da se bavim ali samo da studiranje traje mnoooogo kraće... Inače odličan sam učenik, ali zaista ne znam sta bih mogao da upišem, a mislim da je vreme da polako razmišljam. Ima li meni pomoći?

782
pre 4 godine

Odgovor savetnice:

Mnogi tvoji vršnjaci se suočavaju sa sličnom dilemom, da ne znaju šta da upišu i nisu sigurni u ovom trenutku čime bi tačno želeli da se bave, što je potpuno u redu. Dobro je što si na vreme počeo da razmišljaš o fakultetu, ali svakako imaš još dve godine da doneseš konačnu odluku. :)

Zanimanja koja ti pominješ su vrlo izazovna i interesantna. Činjenica je da FDU prima mali broj studenata na glumi, i da mnogima to jeste obeshrabrujuće, ali to ne mora biti razlog da ne pokušaš, ako je to tvoja želja od detinjstva. Možeš da se raspitaš da li postoji neki vid pripreme za prijemni koji bi mogao da ti pomogne. Kao što sam već pomenula, imaš još dve godine, što ti ostavlja dovoljno vremena da pronađeš opcije za časove glume, ako smatraš da su ti potrebni ili da će ti bolje pomoći da se pripremiš.

Što se tiče medicine, studiranje traje duže u odnosu na ostale fakultete, i zaista traži veliku posvećenost. Studiranje medicine traži puno odricanja, i zahteva da neko bude potpuno posvećen tom pozivu. Ukoliko smatraš da je medicina jedna od tvojih opcija koje ozbiljno razmatraš, to ne bi trebalo da te obeshrabri.

Preporučila bih ti da za početak uradiš onlajn Upitnik o teškoćama u karijernom odličivanju koji možeš pronaći ovde. U njemu ćeš videti na koje barijere nailaziš pri donošenju karijernih odluka, kao i savete kako da te barijere prevaziđeš. Takođe, predlažem ti da uradiš testove interesovanja, ličnosti i veština na našem sajtu na ovom linku. Kada uradiš testove, sistem će ti automatski ponuditi određena zanimanja koja su u skladu sa tvojim rezultatima i fakultete na kojima možeš da se obrazuješ za njih.