Pitanje savetnici

Bavljenje fizikom nakon pravnog fakulteta

Pozdrav! Završila sam Pravni fakultet ali me zanima i fizika. Kako mogu dobiti diplomu koja će mi omogućiti da budem nastavnica u osnovnoj školi ili bar da steknem potrebna znanja da držim privatne čcasove a da ne upisujem osnovne studije fizike? Sta je *obrazovanje tokom života*, da li mogu to da upišem na prirodno-matematičkom fakultetu, šta bi mi to donelo i

koliko traje?

762
pre 4 godine

Odgovor savetnice:

Baš je lepo što si pored prava pronašla još jednu oblast kojom bi volela da se baviš. :)

Da bi držala privatne časove iz fizike, nije ti potrebna diploma, već dobro poznavanje gradiva i dobre didaktičke veštine, odnosno veštine predavanja. Što se tiče zaposlenja u osnovnoj školi, tu je već potrebno da imaš diplomu prirodno-matematičkog fakulteta, jer je sada skoro nemoguće da se sada u prosveti zaposli neko ko nema fakultetsku diplomu iz oblasti koju treba da predaje. Ako se odlučiš za držanje privatnih časova, uvek možeš pronaći neke online kurseve ili interesantna predavanja iz oblasti fizike kao dodatnu obuku, a učenici sa kojima radiš će svakako imati program po kojem rade i definisaće šta im je potrebno da nauče. 

Obrazovanje tokom čitavog života kao koncept podrazumeva da neko tokom čitavog života uči i razvija se u određenim privatnim ili poslovnim sferama, nezavisno od godina i prethodnog iskustva. Program obrazovanja tokom života na Prirodno matematičkom fakultetu u Nišu, onako kako ja razumem, je program prvenstveno namenjen stručnjacima koji već rade u oblastima matematike, fizike, hemije i tako dalje, a žele da prošire svoja znanja i praksu. Međutim, videla sam da postoji mogućnost da se na program prijave i studenti i drugi zainteresovani. Nisam za sada pronašla informaciju da li se to odnosi samo na pojedince koji su imali direktne veze sa Prirodno matematičkim fakultetom ili na sve. Možeš da im se obratiš putem mejla na cpu@pmf.ni.ac.rs  ili na mejl studentske službe, gde ti mogu dati preciznije informacije iz prve ruke.