Pitanje savetnici

Početak studija

Poštovanje, upisala sam prvu godinu mašinskog fakulteta na budžet. Za sada sam položila 2 ispita od 14. Zaglavila sam se, gradivo mi je skroz nepovezano trenutno, ne znam gde udaram, sve kolokvijume sam pala. Jako se plašim sada. Ovo je stvarno fakultet koji želim da završim ali ne

znam odakle više da krenem. Sada će januarski rok i sve me stiže. Osećam se preplašeno

667
pre 4 godine

Odgovor savetnice:

Situacija u kojoj se sada nalaziš nije retka među tvojim vršnjacima. Često se dešava da nova sredina, drugačije obaveze i prioriteti budu velika promena i da nam onda treba malo više vremena dok ne budemo ponovo na "svom terenu". 

Sjajno je što si položila dva ispita i što kažeš da je to fakultet koji zaista želiš da završiš. Kada neko zaista voli ono što studira, njegova unutrašnja motivacija je veća i lakše se prevazilaze izazovi koji se javljaju u toku studija. Sada se bliži januarski rok, kada možeš položiti određene ispite, ali svakako kasnije imaš opciju da neke ispite položiš i u drugim rokovima. Verujem da te je pogodilo padanje kolokvijuma, ali pretpostavljam da imaš opciju za polaganje popravnih kolokvijuma, ili neki drugi način da to nadomestiš. 

Razmisli o tome šta ti je prioritet. Neki studenti žele da što pre daju uslov za budžet, nekima je važno da imaju što bolji prosek, pa daju sebi više vremena da što bolje spreme gradivo, a postoje studenti koji žele da polože ispite odmah nakon završenih predavanja, da bi imali što više slobodnog vremena pre početka školske godine. Kada odrediš šta je tebi lično važno, onda možeš da napraviš i svoj "sistem" kako ćeš učiti. Postoji opcija da sada pokušaš da položiš ispite koje smatraš težim, a da lakše ostaviš za kasnije. Druga opcija je da sada izađeš na ispite koji ti se čine lakšim, a da učenje za one teže ostaviš za kasnije kada proceniš da možeš da im se maksimalno posvetiš, ako proceniš da će ti tako biti lakše. Napisala si da ti se gradivo čini nepovezanim. Možeš pokušati da sebi olakšaš ako pokušaš da grupišeš predmete koje spremaš za jedan ispitni rok po sličnosti gradiva, koliko god da je to izvodljivo. 

Verujem da ti se sada neke stvari čine strašnim, ali zaista, uz dovoljno posvećenosti i truda, ne postoji ispit koji se ne može položiti. :)