Pitanje savetnici

Promena fakulteta

Pozdrav, željela bih da Vam postavim jedno pitanje vezano za fakultet. Naime, ja sam trenutno na Filološkom fakultetu. Medjutim, ja sam taj fakultet upisala u drugom roku, jer nisam uspjela da upišem željenu psihologiju, konkurencija je bila baš velika. Kako vrijeme prolazi, ja shvatam da iako volim jezike, ipak ne želim da studiram to i da mi to bude budući posao. Moja interesovanja su uvijek bila vezana za psihologiju, medicinu, biologiju, logopediju i slično. Želim da Vas pitam, šta vi mislite o ovim gore navedenim zanimanjima i da li bi trebala da se oprobam u njima iako to znači da bih morala odustati od Filološkog fakulteta i čekati sledeći prijemni ispit. Inače, obožavam životinje i prirodu, a takodje sam prilično introvertna i više volim da pomažem ljudima ili da se bavim humanitarnim radom nego sto sam pričljiva i otvorena, što je veoma bitno kad su jezici u pitanju. Hvala unapred.

1290
pre 4 godine

Odgovor savetnice:

Mislim da je sjajno što si prepoznala svoja interesovanja i što si uspela da definišeš čime bi volela da se baviš jednog dana, a čime ne. :)

Nije retkost da neko upiše fakultet i da tokom studija shvati da to ipak nije ono što je želeo/la. Žao mi je što nisi upisala psihologiju koja ti je bila prva želja, ali to ne znači da u potpunosti treba odustati od te oblasti. :) Lično verujem da svako treba da studira ono što voli, naravno, ako se svi drugi faktori “poklope”, i da to značajno utiče na to motivaciju za studiranje a i kasnije u radu. Naravno, odustajanje od jednog fakulteta, kome si ipak posvetila određeno vreme i trud, nije laka odluka, ali ako zaista želiš da svoj karijerni put usmeriš u nekom drugom pravcu, onda je sasvim u redu da pokušaš da polažeš prijemni na nekom drugom fakultetu.

Hajde da krenemo redom. Tri oblasti koje su relativno slične, jer se odnose na pomaganje ljudima, naravno na različite načine. Ukoliko se odlučiš da ponovo pokušaš da upišeš psihologiju, imaj u vidu da to znači da možeš da se baviš različitim zanimanjima – od istraživanja, do menadžmenta ljudskih resursa ili kliničkom psihologijom. Razmisli o tome kako bi izgledao tvoj idealni radni dan, i u skladu sa tim možeš razmišljati koje zanimanje u okviru psihologije bi ti najviše leglo. Što se tiče prijemnog ispita, već si upoznata sa procedurama i uslovima polaganja. Ono što je činjenica je da je svake godine velika konkurencija na psihologiji, i da je potrebno da se pripremiš za prijemni najbolje što možeš.

Ako pričamo o logopediji, ona spada u jedan od najtraženijih smerova na Fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju. :) Ovo zanimanje nema toliko različitih opcija kao što ima npr. psihologija, ali svakako da ima svojih prednosti. Pre svega, ovo je jedno humano zanimanje u kojem bi zaista imala priliku da nekome pomogneš, što si istakla kao važno. Takođe, zanimanje logopeda podrazumeva da ćeš posedovati znanja iz oblasti koje si navela da su ti interesantne- medicina, biologija, psihologija. Što se tiče opcija za zapošljavanje, postoji mogućnost da se privatno baviš ovim poslom, ukoliko se jednog dana odlučiš da otvoriš svoju ordinaciju.

Što se tiče medicine, te studije se razlikuju od studija na drugim fakultetima. Medicinski fakultet traje 6 godina za razliku od drugih fakulteta, i traži zaista veliku posvećenost, prema svega zbog odgovornosti koje zanimanje lekara nosi sa sobom. Na prijemnom ispitu se polažu biologija i hemija. Možeš da razmisliš o tome koliko si spremna da se posvetiš studijama medicine, da li ti je medicina “samo” interesantna, ili bi zaista volela da je zaista proučavaš, koliko će ti biti potrebno da se spremiš za prijemni ispit i na kraju, da li je zanimanje lekara tvoje idealno zanimanje. :) Ako proceniš da si spremna za to, ne vidim razlog zašto ne bi pokušala sa polaganjem prijemnog. :)

Na kraju imamo biologiju. :) Slično kao i sa psihologijom, postoji nekoliko opcija kojim zanimanjima bi mogla da se baviš nakon završenog Biološkog fakulteta. Postoji nekoliko različitih smerova na ovom fakultetu, tako da opcije za zapošljavanje zavise i od oblasti za koju bi se opredelila. Navela si da obožavaš prirodu i životinje, pa bi u tom kontekstu ovo možda bio dobar izbor za tebe. Sa druge strane, ukoliko je ljubav prema humanitarnom radu i radu sa ljudima na prvom mestu, onda je možda bolji izbor fakultet koji više usmerava ka radu sa ljudima. :)