Pitanje savetnici

Koji fakultet je dobar za mene?

Pozdrav, druga sam godina srednje elektrotehničke skole (upisao sam je jer sam voleo tehničko kao predmet u osnovnoj, nisam znao sta da

upišem a gimnaziju nisam hteo) i iako mi ne ide loše, ipak sam shvatio da ovo dosta radim na silu jer sam vrlo komunikativan i druželjubiv, ide mi

socijalizacija bez problema dok da učim npr. zakone fizike i sl. mi dolazi kao jedna velika obaveza i ne bih hteo to da radim još 3-4 godine. Najviše

me je pored tehničkog zanimala istorija ali me je profesor demotivisao da ne upisujem to jer je on i njegove kolege imao velikih problema sa zaposlenjem, a bio je mladji profesor pa je imao iskustva sa tržištem rada. Sad nam već govore da počnemo da razmišljamo o fakultetu i tome da li ćemo studirati, ja mislim da bih ipak trebalo jer imam solidne ocene i smatram da bih se mogao snaći ako bih upisao nešto što volim i želim, ali ne znam šta bi to bilo najbolje za mene. U sustini, hteo bih da studiram ono sto ce mi ići najlakše a opet da mi nudi koliko toliku veću šansu sa zapošljavanjem kad ga završim (dakle otpisujem opcije poput Filozofskog). Znanja i veštine su mi mešovite, tj. nisu vezane za odredjene grane učenja. Najbolje mi idu nacionalna istorija, geografija, engleski i informatika. Servisiram i računare za usku porodicu (neplaćeno doduse :D) ali nisam razmišljao o upisu na informatičke smerove jer su oni nemogući bez matematike i fizike, koje mi vrlo teško padaju da spremam. Nije mi problem da nabubam bilo koji prijemni ako je u pitanju društvena nauka, ali mi je najbitnije da mi studiranje ne bude pakao jer ću raditi nešto što ne volim (fiziku, matematiku, hemiju i sl). Hvala unapred :) .

1619
pre 4 godine

Odgovor savetnice:

Mislim da je sjajno što si prepoznao koje su oblasti koje te zanimaju a koje ne, to je sjajna osnova za donošenje odluke o studiranju.

Žao mi je što te je profesor demotivisao za studiranje nečega što si istakao da ti se dopada. Treba da imaš u vidu da su iskustva sa traženjem posla nakon fakulteta zaista individualna, i zavise od brojnih faktora, kao što su trenutna situacija na tržištu rada, prethodno iskustvo koje je neko stekao tokom studija i drugo. Činjenica je da se neki fakulteti percipiraju kao perspektivni, ali to ne znači da će svako ko završi taj fakultet imati odličan posao, zar ne? :) Isto važi i za fakultete za koje se smatra da je nakon njih teško naći posao. To što su možda manje prepoznatljivi na tržištu rada, ne znači da neko nakon tog fakulteta ne može da pronađe odličan posao.

Isto kao i ti, verujem da treba studirati ono što se voli, i da studiranje ne treba da bude “pakao”. :). Interesovanje za nauku ili oblast koju proučavaš na fakultetu značajno utiče na motivaciju da učiš čak i one predmete koji su ti manje zanimljivi, da pronađeš prakse gde možeš da stekneš više iskustva u toj oblasti, i da se dodatno usavršavaš. Naveo si da ne uzimaš u obzir informatičke smerove zbog matematike i fizike. Za koji god fakultet da se odlučiš, biće predmeta koji ti neće biti interesantni i koje ćeš možda teže spremiti. Pitanje na koje treba sebi da odgovoriš je da li su ti matematika i fizika samo dosadni ili ti jednostavno ne idu od ruke. Ako je u pitanju prvi slučaj, onda razmisli da li bi odustao od bavljenja celom oblašću koja ti dobro ide zbog nekoliko predmeta. Ako je u pitanju činjenica da ti matematika i fizika ne idu i da ti treba puno vremena i energije da bi se spremio za npr. kontrolni zadatak, onda razmisli o drugim opcijama kao što su fakulteti društvenih nauka. Naveo si da si druželjubiv i komunikativan, pa će ti možda pomoći da vidiš za koja su zanimanja to vrlo važne osobine. Više o tome ćeš pronaći ovde.

Možda će ti pomoći rešavanje testova interesovanja, koje ćeš pronaći ovde. Njihov cilj je da pojedinac osvesti svoje osobine, veštine i znanja i da u skladu sa njima donese odluku o tome koji je fakultet pogodan za njega/nju.