Pitanje savetnici

Zaposlenje nakon Fakulteta političkih nauka

Zanima me kakva mi zanimanja nude završeni smerovi politikologije, medjunarodne politike i socijalne politike i rada na FPNu.

1892
pre 4 godine

Odgovor savetnice:

Kao i sa drugim društvenim fakultetima, postoji širok opseg zanimanja koje možeš da radiš nakon završenih studija. Neki od tvojih vršnjaka su imali slične dileme, pa će ti možda pomoći da pročitaš odgovore na njihova pitanja, koja ćeš pronaći ovde i ovde.

Nakon smera politikologija, stičeš zvanje politikologa, i više o mogućnostima za posao ćeš pročitati ovde.

Prema podacima koje sam pronašla, studenti nakon završenih Međunarodnih studija pronalaze posao kao analitičari međunarodnih odnosa u službama najviših državnih organa, međunarodnih privrednih organizacija i korporacija, službenici Ministarstva spoljnih poslova i drugih ministarstava srodnog karaktera, diplomate na radu u diplomatsko-konzularnim predstavništvima, stručnjaci angažovani na uključivanju Srbije u evropske integracije, kao i za rad u različitim međunarodnim vladinim i nevladinim organizacijama. Pored ovoga, postoji mogućnost za zaposlenje u različitim sindikatima, naučnim institutima i slično.

Što se tiče socijalne politike i socijalnog rada, diplomci se najčešće zapošljavaju u državnim ustanovama u oblasti socijalne zaštite (Centri za socijalni rad, centri za smeštaj dece, odraslih i starih lica…), ali i u nevladinom sektoru i organizacijama koje se bave socijalnom zaštitom.

Ono što je važno je da tokom studija pokušaš da stekneš što više praktičnog iskustva i kontakata kroz različite prakse ili volontiranja. Ovakvo iskustvo može da ti pomogne da stekneš što više praktičnih znanja koje će poslodavci jednog dana ceniti, i sa druge strane, pomoći će ti da prepoznaš šta je ono u čemu se najviše pronalaziš i šta ti najviše prija da radiš. :)