Pitanje savetnici

Razmišljam da li da upišem farmaciju, molekularnu biologiju ili biohemiju

Zanimaju me hemija i biologija. Razmišljala sam između farmacije u Beogradu mozda najprije i molekularne biologije i biohemije. Šta je eto možda bolje isplativo upisati?

1455
pre 4 godine

Odgovor savetnice:

Lepo je što si prepoznala svoja interesovanja i šta je ono čime bi volela da se baviš. :)

Pre svega, radi se o različitim fakultetima, i različitim zanimanjima za koje oni pripremaju.

Hajde da počnemo od farmacije. Nakon završenog fakulteta, diplomirani farmaceuti se najčešće zapošljavaju u apotekama, farmaceutskim kućama ili institutima. Zanimanje farmaceuta je prilično prepoznato na tržištu rada, i možeš pogledati aktuelne oglase za posao i videti gde su sve farmaceuti traženi.

Molekularna biologija se proučava na Biološkom fakultetu. Po završetku ovog smera možeš da radiš u istraživačkim i naučnim organizacijama i institucijama, kao što su instituti, laboratorije, istraživački centri i sl. Kod nas može da bude problematično to što ne postoji veliki broj institucija koje se bave istraživanjima ove vrste. Sa druge strane, ova oblast se sve više prepoznaje u drugim evropskim zemljama, i posvećeno joj je dosta pažnje, tako da bi možda sa ovim smerom dobila priliku za potencijalno usavršavanje ili posao u inostranstvu.

Smer biohemija se izučava na Hemijskom fakultetu. Stručnjaci u ovoj oblasti mogu da se zaposle u: industriji hrane - velike mlekare, fabrike hrane, mesna industrija...u procesu kontrole hrane i njene proizvodnje; hemijskoj industriji - fabrike boja i lakova, metalna industrija; medicini - kliničke laboratorije, privatne, u okviru bolnica u okviru domova zdravlja, istraživačkim laboratorijama i centrima u kojima se proučavaju različite bolesti; prosveti - škole, fakulteti...

Teško je proceniti šta je najisplativije upisati, s obzirom koliko se situacija na tržištu rada menja. :) Razmisli o ovim opcijama, i možeš da proceniš šta ti se najviše dopada i kom poslu bi najviše uživala. Ako upišeš ono što ti se dopada i što ćeš zavoleti, biće ti lakše da radiš na svom usavršavanju tokom studija kroz volontiranja i prakse, te ćeš steći dovoljno praktičnih znanja koje će tvoji budući poslodavci ceniti.