Pitanje savetnici

Dvoumim se između socijalnog rada i prava

Dvoumim se između dva fakulteta - smer socijalna politika i socijalni rad na FPN i Pravnog fakulteta, opšti smer. Problem je što mi socijalna politika najviše odgovara po interesovanjima, ali me jako odbija posao socijalnog radnika. Volela bih da radim nešto što je u vezi sa ljudima. Pravo mi nije toliko zanimljivo, ali mi je sam posao posle završenog fakulteta primamljiviji. Uz to, problem sa FPN je što se nalazi u Beogradu. Da li postoji mogućnost da se više zainteresujem za pravo

tokom studija?

778
pre 4 godine

Odgovor savetnice:

Ono što je zajedničko za ova dva zanimanja je pomaganje drugima, doduše u različitim kontekstima. Ukoliko bi se odlučila za Pravni fakultet, tvoj posao bi podrazumevao više administrativnog rada, dok bi u slučaju socijalnog rada više bila usmerena na direktan rad sa ljudima. Razmisli u kakvom okruženju bi volela da radiš i kako bi volela da izgleda tvoj prosečan radni dan. Možda će ti odgovori na takva pitanja pomoći da se odlučiš i koji fakultet da upišeš. :)

Pravo zahteva puno učenja teorije, ali svakako da ti je većina tog znanja zaista potrebna da bi kvalitetno obavljala posao koji radiš. :). Takođe, velika prednost ovog zanimanja je što je vrlo prepoznato na tržištu rada, te da bi potencijalno mogla da nađeš posao u različitim firmama, kompanijama i slično. 

Što se tiče socijalnog rada, da li si razmotrila druge, slične opcije, koje bi ti pružile dovoljno znanja i gde bi takođe radila sa ljudima? To mogu biti i psihologija, pedagogija, andragogija, čak i defektologija? Sa ovim zanimanjima bi takođe bila u prilici da radiš direktno sa ljudima, ali sa ovim zanimanjima bi potencijalno dobila više izbora kada je reč o budućim poslovima. U našoj bazi zanimanja možeš da pogledaš koje još poslove možeš da razmotriš a da su u skladu sa tvojim interesovanjima. :)
Što se tiče tvog poslednjeg pitanja, naravno da postoji mogućnost da promeniš svoje interesovanje. :). Studentima može da se desi da u toku studija shvate da fakultet koji su odabrali, nije ono što su oni želeli i da se prebace na neki drugi fakultet ili počnu studije iz početka. Odluka koju sad doneseš za upis na fakultet ne mora biti konačna niti znači da moraš ostati na studijama koje ti ne leže iz bilo kog razloga. Svakako da imaš još vremena da odlučiš šta je ono čime bi želela da se baviš. :)