Pitanje savetnici

Priznavanje diplome u Americi

Zdravo. Uskoro završavam srednju skolu, smer optičarstvo. Želim da upišem PMF u Novom Sadu za Optometristu. Zanima me da li je ta diploma optometriste priznata u Americi (Ohio), jer bih otišla kod porodice u Ameriku da živim i radim...?

3568
pre 4 godine

Odgovor savetnice:

Drago mi je da si napravila svoje dugoročne planove i da se informišeš o opcijama. :)

U Americi postoji mogućnost za nostrifikaciju diplome, kao i u svakoj drugoj zemlji, samo ceo postupak zavisi od oblasti kojom se baviš, potrebne dokumentacije, i slično. 

U razgovoru sa kolegom koji je proveo određeno vreme u Americi gde je i radio sam došla do informacija da je američki sistem takav da je mnogo veći fokus na kompetencijama koje pojedinac poseduje, nego da diplomi fakulteta. Pretpostavljam da znaš da se naš i njihov obrazovni sistem dosta razlikuje, i sama diploma jeste važna, ali ne mora biti i presudna. Ono što je njegov savet je da sve svoje potencijale (diplomu, prethodno iskustvo u radu, ili nešto treće), predstaviš poslodavcima najbolje što umeš. To će ti pomoći da dođeš do radne dozvole, a kasnije i državljanstva ukoliko to želiš. 

Na sajtu Američke ambasade  možeš da pronađeš sve informacije oko dobijanja vize koja ti je potrebna da bi tamo otišla da živiš i radiš. :)