Pitanje savetnici

Želim da se bavim medicinom u Americi

Dobar dan, u prvoj sam godini gimnazije, oduvek sam želela da budem profesor engleskog jezika, ali u poslednja 4 meseca imam nedoumice. Počela je da mi se dopada medicina, ali ako bih je upisala, volela bih da radim u Americi kao opšti hirurg, jer želim da iskoristim svoj C2 nivo znanja engleskog jezika. Posle mnogog istrazivanja, ne znam gde mogu da

usavršavam hirurgiju, kada bih upisala medicinski fakultet u Novom Sadu smer medicina na engleskom jeziku, ako je to uopšte i moguće. Da li ja imam pravo da upišem taj fakultet na engleskom jeziku? Gde mogu posle fakulteta da učim hirurgiju i da li je moguće da se posle toga zaposlim u nekim od "teaching hospitals" u Americi? Volela bih Vašu pomoć, hvala u svakom slučaju!

1363
pre 4 godine

Odgovor savetnice:

Jako mi se dopada što već sada razmišljaš o tome kako da iskoristiš svoja znanja i veštine, kao i tvoja ambicija za usavršavanjem. :)

Hajde da krenemo redom. :). Pre svega je potrebno da upišeš inetgrisane akademske studije medicine, koje traju 6 godina. Nakon toga, potrebno je da obaviš pripravnički staž i da položiš stručni ispit. Ta dva činioca su uslov za odabir specijalizacije. Kako si već navela da te interesuje opšta hirurgija, treba da znaš da specijalizacija traje 5 godina. Više detalja o tome ćeš pronaći ovde. Što se tiče mesta gde se obavlja specijalizacija, to su regionalne zdravstvene ustanove i univerzitetske klinike ili instituti. 

Što se tiče studija na engleskom jeziku, one su namenjene stranim studentima koji žele da završe medicinu u Srbiji. Međutim, ukoliko je tvoja želja da odeš u Ameriku, tvoje odlično poznavanje engleskog jezika će svakako poslužiti u procesu dobijanja vize. Na sajtu Američke ambasade ćeš pronaći sve informacije o tome šta je sve potrebno da bi neko tamo otišao da radi. 

Treba da znaš da se njihov i naš obrazovni sistem dosta razlikuje, i da iako postoji mogućnost priznavanja diplome sa našeg fakulteta tamo, to zahteva puno papirologije i strpljenja. :)

U tvom pitanju si navela i da si želela da budeš profesorka engleskog jezika. Razmisli o tome kako već i sada možeš da se oprobaš u tome. :). Ukoliko želiš, možeš da razmotriš opciju o davanju časova engleskog stranicima ili kome god je to potrebno, ili da pronađeš neku organizaciju koja traži volontere koji govore engleski jezik. To može da bude jako lepo iskustvo, a imala bi priliku da iskoristiš svoje znanje i da ga podeliš sa drugima. :)