Pitanje savetnici

Priznavanje prijemnog ispita i različite opcije za zapošljavanje?

Ponovo ja! Malo sam se više raspitala o svemu što ste me posavetovali, i moram prvo jos jednom da se zahvalim jer sam dosta toga shvatila. Sada mi treba jos jedan mali savet samo.

Odlučila sam se da ću pažnju da posvetim Farmaceutskom ili Tehnološkom fakultetu, mislim da bi oni najviše odgovarali onome što bar delimično imam u glavi što se tiče budužeg zanimanja. Prva stvar koja me zanima je da li se nekim slučajem prijemni sa farmaceutskog priznaje na tehnološkom (na hemiju mislim)? I postoji li možda neki još fakultet gde se prizanje prijemni sa farmaceutskog?

Sada, što se konkretno fakulteta tiče, mene zanima koji od ovih fakulteta možda pruža 'bolje' uslove. Konkretno mislim da li je sa njima moguće studiranje u inostranstvu, sa kojim ću kasnije imati više izbora što se tiče posla... Koji je "perspektivniji'? Je l moguće kasnije doći do posla u inostranstvu, ili ako se možda odlučim da se bavim nekim privatnim poslom? Nadam se da razumete na sta mislim. Želim da nekako, u toku studiranja a i nakon njih imam dosta opcija što se zanimanja tiče, i da nekako mogu da napredujem u poslu.

Možda sam se loše izrazila, znam da za svaki posao treba prvo biti odličan student, da treba truda i rada i da ništa ne ide preko noći, ali nekako ne želim da na kraju shvatim da ne mogu da odem preko (ako možda budem htela) ili da nemam previše izbora za samo zanimanje

Zanima me, sa kojim ću nekako biti samostalnija, da se grubo izrazim, ali nadam se da razumete na sta mislim. Hvala puno unaped!

983
pre 3 godine

Odgovor savetnice:

Drago mi je da sam bila od pomoći da suziš svoj izbor, i vidim da imaš sjajne ambicije da napreduješ!

Tvoje prvo pitanje se odnosi na mogućnost priznavanja prijemnog ispita, ukoliko si polagala prijemni na drugom fakultetu. Neki državni fakulteti priznaju polaganje prijemnog ispita iz određenog predmeta, u slučaju da si polagala prijemni ispit za neki drugi državni fakultet koji pripada istom univerzitetu. Međutim, to se priznaje tek u drugom upisnom roku. U praksi, to znači sledeće - ukoliko polažeš prijemni ispit iz hemije za Farmaceutski fakultet, i ne uspeš da ga upišeš, a na Tehnološko - metalurškom fakultetu (ako si na njega mislila), postoji drugi upisni rok jer je ostalo dovoljno mesta, možeš da konkurišeš. Slično važi i za ostale fakultete gde se polaže hemija na prijemnom ispitu. Ukoliko odlučiš da polažeš za oba fakulteta u prvom upisnom roku, morala bi da polažeš hemiju dva puta. 

Što se tiče mogućnosti za usavršavanje, oba fakulteta imaju mogućnosti za studentsku razmenu, odnosno da studenti provedu jedan semestar na nekom od partnerskih fakulteta u inostranstvu. Kada pričamo o uslovima na samim fakultetima, nisam pronašla informacije da li Farmaceutski fakultet ima Centar za razvoj karijere, koji postoji na Tehnološko - metalurškom fakultetu (TMF), i koji ima ulogu da obezbedi mogućnosti za praksu studentima, mimo onih obaveznih. Kada se odlučiš za smer koji bi upisala na TMF-u, možeš da pogledaš aktuelne oglase za posao koji se traže za određeno zanimanje, i da uporediš sa brojem konkursa za posao koji se traže u okviru farmacije. To ti može dati neki okvir da vidiš kakva je situacija sada kada je reč o potražnji zanimanja, što ne znači da će tako i ostati. :)


Ukoliko vremenom odlučiš da odeš u inostranstvo, mislim da su oba zanimanja koje ti ovi fakulteti omogućavaju prepoznata u drugim zemljama, tako da mislim da ne bi imala većih izazova za koji god fakultet da se odlučiš. :). Naravno, treba uzeti u obzir trendove na tržištu rada u zemlji u koju želiš da odeš (da li je u jednoj državi potrebno više inženjera nego farmaceuta, dok je možda u nekoj drugoj situacija obrnuta), postupak priznavanja diplome i regulisanje radnih prava za strance.