Savetnica

Voleo bih da budem vaspitač ali ne znam da li da upišem srednju medicinsku školu ili gimnaziju

Pitanje:

Osmi sam razred i imam želju da postanem vaspitač. Mislim da je to dobro zanimanje, solidna plata, a i volim da radim sa decom. Malo sam se informisao oko zanimanja i mislim da mi se sviđa, ali sam u dilemi da li da upišem srednju medicinsku smer medicinska sestra-vaspitač ili da idem u gimnaziju. Znam da se za prijemni dosta gleda prosek, a s obzirom da sam loš prirodnjak (idu mi lošije prirodne nauke mnogo od društvenih, mada iz svih imam 5) tražim vaš savet. Srdačan pozdrav. Hvala puno.

Odgovor:

Drago mi je da već sada znaš čime bi voleo da se baviš i nadam se da ćeš uspeti u svojoj zamisli.
Zanimanje medicinska sestra-vaspitač je sada veoma traženo u vrtićima jer samo sa tim zanimanjem može da se radi sa jaslenim grupama, tj. sa najmlađom decom. Dakle, posle ove škole bi već mogao da radiš u struci. Ako upišeš gimnaziju, morao bi nakon toga da nastaviš obrazovanje na fakultetu. 
U medicinskoj školi ćeš imati dosta prirodnih nauka. Sam kažeš da ti lošije idu, ali i pored toga imaš petice i bravo na tome. To samo znači da te možda malo manje zanimaju od društvenih, ali očigledno ti ne predstavljaju teškoće pri učenju. Ni jedna ni druga srednja škola te ne sprečavaju da kasnije upišeš koji god fakultet želiš ako se odlučiš da nastavljaš obrazovanje, tako da je izbor samo tvoj. Ono što je možda prednost srednje medicinske škole u odnosu na gimnaziju je što ima praksu pa ćeš već tu moći da se upoznaš sa poslom kojim ćeš se baviti. Pogledaj predmete u gimnaziji i srednjoj medicinskoj pa razmisli šta bi ti bilo draže i lakše za učenje. 

34
11.03.2019
EU flag Rad portala BOŠ Karijera podržava Evropska unija u okviru programa „Evropa za građane i građanke“.