Savetnica

Razmišljam da upišem ekonomiju, ali ima mnogo nezaposlenih

Pitanje:

Idem u ekonomsku školu. Zanima me koji fakultet bi trebala upisati, a da lako pronađem posao. Razmišljam da li da upišem ekonomiju, ali ima mnogo nezaposlenih na tržištu. Upisala bih neki fakultet koji može imati veze sa ekonomijom, ali da nema mnogo matematike. Zaista ne znam šta bih upisala....

Odgovor:

Super je što razmišljaš o svojoj budućnosti i znaš koja je oblast kojom bi volela da se baviš. Danas je tržište rada dinamično, potrebe se konstantno menjaju i teško je reći da sa nekim fakultetom možeš lako doći do posla. Poslodavci retko traže samo diplomu, već su pored toga usmereni i na znanja i veštine koje potencijalni zaposleni poseduju i na kojima mogu dalje da se usavršavaju. To znači da je poželjno da, koji god fakultet upišeš, već tokom studija počneš da se usavršavaš u oblasti u kojoj bi da radiš, pohađaš prakse, seminare, obuke, koje ti kasnije mogu značiti pri zaposlenju. Na taj način ćeš steći određeno iskustvo i pokazaćeš potencijalnim poslodavcima da si vredna i da želiš da napreduješ.

Što se tiče ekonomije, u pravu si, ima nezaposlenih, kao i u svakoj drugoj struci. Ali takođe, veći broj ekonomista je zaposlen i za njih uvek postoje radna mesta, s obzirom da je ekonomija nauka koja je svuda neophodna.

Ovde i ovde možeš da pogledaš gde sve mogu da rade ekonomisti.

Ako nisi sigurna šta bi upisala, predlažem ti da uradiš naše testove na portalu, možeš ih naći ovde. Kada uradiš sva tri testa, sistem će ti ponuditi određena zanimanja koja su u skladu sa tvojim rezultatima. Možda ćeš nakon toga imati malo jasniju sliku čime bi mogla da se baviš i šta da upišeš.

Ako imaš još nekih pitanja ili ako mogu da ti pomognem kada budeš uradila testove, slobodno mi piši.

34
11.03.2019
EU flag Rad portala BOŠ Karijera podržava Evropska unija u okviru programa „Evropa za građane i građanke“.