Savetnica

Medicinska fizika

Pitanje:

Zdravo, zanima me oblast medicinske fizike. Kakve su mogućnosti nakon završavanja fakulteta? Kojim poslom se oni bave? Kolike su plate u Srbiji i u inostranstvu? Da li je posao perspektivan? Da li je zagarantovano zaposlenje i da li je moguće zaposliti se u inostranstvu sa završenim fakultetom u Novom Sadu? Značilo bi mi ako biste mogli da mi kažete nesto o samim studijama, predmetima i prijemnom ispitu. Hvala vam unapred!

Odgovor:

Zanimanje medicinskog fizičara je kod nas novo zanimanje. Medicinski fizičari mogu da rade u bolnicama, npr. na odeljenjima za onkologiju gde se primenjuju zračenja, radioterapije, u institutima koji se bave fizikom ili medicinom, kao i u istraživačkim i medicinskim centrima koji se bave ovom oblašću. Kako medicinske tehnologije napreduju i razvijaju se i naša medicina se trudi da održi korak sa savremenim trendovima. U tom smislu prepoznato je da su neophodni stručnjaci koji se razumeju u korišćenje savremenih sofisticiranih uređaja koji se koriste u medicinske svrhe.
Kao što znaš, na PMF-u u Novom Sadu možeš da proučavaš ovu oblast. Svakako bi trebalo da upišeš fiziku, pa da onda odabereš modul medicinska fizika. Po završetku studija dobijaš opšte zvanje diplomiranog fizičara, ali će ti u dodatku diplomi stajati modul i predmeti koje si odslušala.
Ne bih znala nešto detaljnije o zaposlenju u ovoj oblasti kod nas da ti kažem, s obzirom da je i ovaj modul uveden tek pre nekoliko godina. U zemljama u kojima je tehnologija na zavidnom nivou, ova struka je sigurno tražena. Ono što je sigurno je da će i kod nas biti, samo ne znam kada i kakva će situacija biti dok ti budeš završila studije. 
O programu studija možeš pogledati ovde, kao i u Informatoru, gde na strani 37. možeš pročitati o uslovima za upis i prijemnom ispitu.

63
11.03.2019
EU flag Rad portala BOŠ Karijera podržava Evropska unija u okviru programa „Evropa za građane i građanke“.