Savetnica

Da li da "preguram" studije koje ne volim ili krenem od nule kako bih studirao ono što volim

Pitanje:

Trenutno sam na studijama Elektronike, elektrotehnike i telekomunikacija u Novom Sadu, na FTN, pre svega što sam mislio da ću ipak moći da preguram to što te predmete nisam voleo, radi lakšeg zaposlenja. Rešio sam da se prebacim ili ispišem na kraju godine, uz uslov da ipak da sve od sebe i ne pokleknem. Sviđa mi se FPN, imao sam oduvek afinitete prema tome mada me je odbijao zbog zaposlenja, mada sam rešio da želim da studiram ipak ono što mi se sviđa, iako mi je pored FPN još u užem izboru Saobraćajni fakultet. Koji bi bio Vaš savet, nastaviti i nekako pokušati pregurati ove studije na FTN ili se okrenuti nečemu novom od nule? :)

Odgovor:

Pohvalno je što razmišljaš na taj način i što ispituješ svoje opcije. Nisi mi rekao na kojoj si godini trenutno? Razumem da ima dosta predmeta koji ti se ne sviđaju, ali mi nisi pomenuo da li ti se samo predmeti ne sviđaju ili uopšteno ono čime bi se bavio po završetku? Na svakom fakultetu, pa i na FPN-u će biti i interesantnih predmeta i dosadnih, i onih koje ćeš uživati da učiš i onih sa kojima će biti malo teže da izađeš na kraj. Ako si pred kraj studija i možeš da zamisliš sebe u tim poslovima po završetku, šteta bi bilo da sada odustaneš samo zato što ti se ne dopadaju predmeti. 
Ako si na početku i ne sviđa ti se ono čime bi se bavio, onda je svakako bolja varijanta da se prebaciš ili ispišeš kao što si pomenuo, i počneš da studiraš ono što voliš. Ako ti je opcija i Saobraćajni fakultet, moj savet ti je da pogledaš spisak predmeta na smerovima i uporediš sa svojim položenim ispitima. Možda tu i ima mogućnosti za prebacivanje. Sa FPN-om nisam sigurna kakva je situacija oko prebacivanja, s obzirom da su potpuno različite oblasti studija. 
Ako rešiš definitivno da se ispišeš, moj savet je da uzmeš potvrdu o položenim ispitima sa fakulteta i obratiš se studentskim službama na druga dva, kako bi dobio konkretne informacije o tome da li bi ti priznali neke ispite. Ponekad je i počinjanje "od nule" kako kažeš, bolja varijanta nego da se ceo život bavimo onim što ne volimo.

33
11.03.2019
EU flag Rad portala BOŠ Karijera podržava Evropska unija u okviru programa „Evropa za građane i građanke“.