Pitanje savetnici

Upisaću Ekonomski fakultet, ali nailazim na veliki otpor društva

Upisaću Ekonomski fakultet i to je ono što je moja strast. Međutim dok porodica podržava moje ambicije, nailazim na veliki otpor društva, koji predvidja propast sa takvom diplomom i gubljenje vremena. Njihov stav je dosta uticao na moje samopouzdanje. Kako se izboriti sa ovolikom količinom negativnosti?

652
pre 3 godine

Odgovor savetnice:

Drago mi je da si odabrala fakultet koji ti se dopada i da te porodica u tome podržava, jer je to zaista važno. :)

Žao mi je što nisi naišla na veću podršku društva. Imaj u vidu da nam nisu svima interesovanja ista, i da svako polazi od svog iskustva kada percipira perspektivu određenog fakulteta. Verujem da ti oni žele najbolje, ali da možda poznaju nekoga ko nije bio zadovoljan studijama na ovom fakultetu, i možda ne žele da se to i tebi dogodi. Važno je i da im kažeš koliko te pogađaju njihovi komentari, jer često ljudi nisu ni svesni kolikog uticaja mogu imati na druge.

Činjenica je da je zanimanje ekonomiste je vrlo prepoznato na tržištu rada, i da sa dovoljno znanja i praktičnog iskustva koje ćeš steći kroz različite prakse i volontiranja, nećeš imati velikih poteškoća da dođeš do posla. Napisala si da je Ekonomski fakultet tvoja strast, što je sjajno, jer kad smo zaista motivisani da učimo, mnogo lakše i ostvarimo uspeh u određenoj oblasti.

Važno je da budeš svesna da si tu odluku donela zbog sebe i da bi ostvarila svoje ciljeve. Šta god sredina mislila o tvom izboru, ipak ćeš ti provesti najmanje četiri godine na tim studijama i moraćeš da doneseš puno drugih važnih karijernih odluka (da li ćeš otići na neku praksu, da li ćeš nastaviti studije, prihvatiti određeni posao, itd), tako da je ipak najvažnije ono što ti želiš.

Ukoliko se spremaš za polaganje prijemnog i spremna si da se posvetiš studijama, ne vidim razlog zašto bi od toga odustala. :) Takođe, na fakultetu ćeš upoznati druge kolege sa kojima ćeš deliti interesovanje za ovu oblast, tako da ćeš uskoro steći i veću podršku. :)