Pitanje savetnici

Studije molekularne biologije

Poštovani, Imam par pitanja vezana za biološki fakultet, pa bih Vam bila zahvalna da mi odgovorite. Iz prošlogodišnjih iskustava sa polaganja prijemnog ispita, koliko bi otrpilike iznosio minimalan broj poena za upis na smer molekularna biologija i da li je moguce prebacivanje sa druga dva smera na molekularnu? Što se tiče samog fakulteta, zanima me da li su obavezne vežbe komplikovane, s obzirom da sam u srednoj školi imala više teorijskog ispitivanja, pa nemam iskustvo s praksom. Da li se zna otprilike kad je prijemni, pošto ne mogu naći taj podatak na sajtu biološkog fakulteta? Imam još jedno pitanje na koje bih volela da dobijem iskren odgovor - da li sa završenim smerom molekularna biologija mogu pronaći posao u Srbiji, jer nemam tendenciju za odlazak u inostranstvo. Hvala unapred!

7235
pre 3 godine

Odgovor savetnice:

Prema preliminarnim informacijama, prijemni ispiti ove školske godine će se održati između 29. juna i 5. jula. Fakulteti će naknadno javiti tačne datume prijemnog ispita. :)

Prijemni ispit na Biološkom fakultetu je isti za sve smerove (biologija, molekularna biologija i fiziologija i ekologija) i svi se rangiraju na jednoj listi. Tek na upisu, kandidati biraju koji smer žele, pri čemu imaju prioritet oni koji su na višim mestima na rang listi. Tako da se minimalni broj bodova onih koji žele da upišu molekularnu biologiju svake godine razlikuje, i zavisi od toga koliko onih koji su ostvarili veliki broj bodova na prijemnom ispitu želi na ovaj smer. Možda će ti značiti da pogledaš rang liste od prethodnih godina koje ćeš naći ovde i ovde, i pokušati da proceniš kakva je situacija. Imaj u vidu da se na smer molekularna biologija upisuje 80 studenata (45 na budžet i 35 samofinansirajućih). 

Prema informacijama koje sam pronašla, prethodnih godina je bilo moguće prebacivanje sa jednog smera na drugi tokom studija. Međutim, najbolje je da kontaktiraš studentsku službu fakulteta da ti daju informacije iz prve ruke koji su uslovi za prebacivanje. 

Što se tiče obaveznih vežbi, svi studenti na fakultetu kreću od početka, tako da verujem da ćeš, uz redovan rad, uspeti da ostvariš uspeh. :) S obzirom da se upisuju studenti sa različitim nivoom predznanja, program je prilagođen tako da svi studenti mogu da isprate. Naravno, u toku studija uvek možeš da zatražiš podršku starijih studenata koji mogu da te posavetuju oko toga na šta posebno treba da obratiš pažnju ili da ti pomognu oko savladavanja gradiva. :)

Kada je reč o zapošljavanju, molekularna biologija je oblast koja se tek razvija u Srbiji. :). Ono što važi za sve fakultete je da sama diploma ne garantuje zaposlenje, već da se vrednuje i praktično iskustvo. Pokušaj da u toku studija što više radiš na svom usavršavanju kroz različite prakse, seminare, konferencije i slično. To će ti pomoći da stekneš i širu sliku o oblasti kojom se baviš, razviješ mrežu kontakata koja može da bude vrlo značajna za traženje posla u budućnosti. :). Takođe, praktično iskustvo koje možeš da stekneš na praksama je dragoceno i značajno može olakšati dobijanje posla, jer te upravo praktično iskustvo može izdvojiti i dati prednosti u odnosu na ostale koji bi konkurisali na isti posao. :)