Pitanje savetnici

Završio sam Poljoprivredni fakultet i želim da se prekvalifikujem

Završio sam Poljoprivredni fakultet. Smer Agroekonomija. Ne mogu već duže vremena da nadjem posao u struci a ni posao za koji se traži fakultet. Koji bi savet bio za prekvalifikaciju? Škola, smer? ili neki savet na šta obratiti pažnju? Kako doći do iole boljeg i plaćenijeg posla? Neki konkretan odgovor očekujem! Nesto po Vašem mišljenju a da nije IT.

1698
pre 3 godine

Odgovor savetnice:

Žao mi je što do sada nisi imao sreće sa pronalaženjem posla u struci, nadam se da će se to uskoro promeniti. :)

Verujem da znaš koliko danas na tržištu rada poslodavci cene praktično iskustvo i veštine kod kandidata koji konkurišu za posao. Da li si razmišljao o tome koje sve veštine poseduješ, a koje bi mogao da unaprediš? Takođe, treba da razmisliš i o svojim interesovanjima kada odlučuješ o prekvalifikaciji. Da li je to nešto što ima veze sa tvojim fakultetom, ili bi voleo da se oprobaš u nekoj drugoj oblasti? Pokušaj da razmišljaš i u pravcu toga koji poslovi bi ti se dopali, nezavisno od toga koliko su plaćeni. Kada smo zainteresovani za određenu oblast ili sadržaj, to značajno utiče na našu motivaciju da učimo o tome i da se razvijamo, što dovodi i do napredovanja. Možda će ti biti od pomoći da uradiš neke od testova koji se nalaze na našem portalu. Takođe, pokušaj sebi da odgovoriš na pitanje u kakvom radnom okruženju vidiš sebe i kakvo okruženje ti odgovara? Da li su to poslovi koji se vezuju za rad u kancelariji, ili je nešto dinamično i zahteva rad na terenu? Takođe, da li si razmišljao i o freelancingu kao potencijalnoj opciji? Odgovori na sva ova pitanja mogu da ti pomognu da odlučiš o tome u kojoj oblasti možeš tražiti prekvalifikaciju, i ukoliko želiš, onda možemo da zajedno prodisktujemo o nekim konkretnim opcijama. :)

Kada odabereš oblasti u kojima tražiš prekvalifikaciju, treba da obratiš pažnju na nekoliko praktičnih stvari. Prvo je trajanje programa koje možeš da izdvojiš za prekvalifikaciju. Neki programi traže potpunu posvećenost tokom dužeg vremena, a neki su mnogo više prilagođeni potrebama odraslih koji se odluče na prekvalifikaciju. Razmisli koliko se određeni program uklapa u druge obaveze i planove koje imaš. Dalje, treba da proveriš koliko je sama ustanova koja realizuje programe prekvalifikacije podobna za to. Nezavisno od toga da li je ustanova privatna ili državna, treba da da proveriš rezultate koji su njihovi učenici/studenti/odrasli polaznici ostvarili nakon programa prekvalifikacije. Treće, pitanje sertifikata. :). Nakon programa prekvalifikacije bi trebalo da dobiješ sertifikat koji će biti relevantan i prepoznat na tržištu rada. Kada budeš kontaktirao određene ustanove koji imaju programe dodatnog usavršavanja ili prekvalifikacije, raspitaj se i o tome. :)