Savetnica

Da li je tačno da iz medicinske neću moći da upišem za fizioterapeuta već samo za višu medicinsku sestru?

Pitanje:

Hvala Vam puno! Završila sam osmi i predala listu želja. Prva želja mi je medicinska škola. U našoj medicinskoj školi, ove godine postoje samo dva smera: medicinski tehničar-sestra i farmaceut. Oba smera su u trajanju 4 godine. Na popunjavanju liste želja mi je rečeno da iz medicinske neću moći da upišem za fizioterapeuta na Medicinskom fakultetu već samo za višu medicinsku sestru, pa sam se jako zabrinula. Hvala još jednom na pojašnjenju mnogo mi znači i sad mi je lakše.

Odgovor:

Razumem tvoju zabrinutost. Oduvek je uslov za upis na medicinske fakultete završena srednja medicinska škola u četvorogodišnjem trajanju ili gimnazija. To se nije ni sa novim zakonom promenilo. Inače, smerovi za fizioterapeuta ne postoje na medicinskim fakultetima, možda su ti iz tog razloga rekli da ne možeš da upišeš. Bar taj smer ne postoji na fakultetima u Novom Sadu i Beogradu, već u većini slučajeva na visokim školama. Strukovne studije za fizioterapeuta pored toga postoje i na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu.
Ovde možeš naći konkurs Visoke škola zdravstvenih studija u Beogradu, gde piše da je za upis smera za fizioterapeuta neophodna završena četvorogodišnja škola. 

60
24.07.2019
EU flag Rad portala BOŠ Karijera podržava Evropska unija u okviru programa „Evropa za građane i građanke“.