Pitanje savetnici

Premišljam se izmedju Filozofskog, odsek psihologija, i Defektologije.

Zdravo. :-) Treća sam godina srednje škole, ali već razmišljam o fakultetu. Premišljam se izmedju Filozofskog, odsek psihologija, i Defektologije.

Prvobitno sam se odlučila za defektogiju jer sam slušala predavanja o poremećajima u govoru koji dolaze iz mozga, kao što su Brokijeva i Vernikeova afazija. Takvim stvarima bih i želela da se bavim. Nakon toga sam razgovarala sa drugaricom koja je pomenula da bi to možda mogla da nađem i na psihologiji. U suštini, oba fakulteta me interesuju, ali me zanima da li postoji smer na nekom od ova dva fakulteta koji bi zadovoljio ovakve, ili barem slične prohteve. Isto tako, zanima me čime bih mogla da se bavim nakon završene psihologije, a da je ujedno i perspektivno zanimanje.Hvala! :-)

851
pre 3 godine

Odgovor savetnice:

Drago mi je što si prepoznala kojim oblastima bi volela da se baviš. :)

Konkretno, probleme za koje si navela da bi volela da se baviš, izučava logopedija. Program za studije logopedije se odvija na Fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju (FASPER), i više o programu studija ćeš pronaći ovde. :). Takođe, na ovom fakultetu postoji i smer za defektologiju gde postoji nekoliko modula koji se bave različitim oblastima (poremećajima vida ili sluha, motorički poremećaji, poremećaji u ponašanju). 

Studije psihologije su koncipirane tako da studentima omogućavaju da steknu znanja iz različitih oblasti u okviru psihologije. Tako da bi nakon završetka studija mogla da se baviš kliničkom psihologijom, istraživanjima u oblasti psihologije, čak i ljudskim resursima. Dakle, postoji puno zanimanja u okviru psihologije koje bi mogla da obavljaš, u zavisnosti od toga šta tebe interesuje i u čemu želiš da se usavršavaš. Na četvrtoj godini studija se studenti opredeljuju za model koji najviše odgovara njihovim potrebama i interesovanjima. Na linku ovde, možeš da vidiš koji sve moduli postoje i da razmotriš da li ti se nešto od navedenog čini posebno interesantnim. :)

Takođe, na raspolaganju ti je i naša baza zanimanja, gde možeš da istražiš kojim sve poslovima možeš da se baviš nakon psihologije i da pročitaš nešto detaljnije o njima. :)