Pitanje savetnici

Zanima me koji fakultet je bolje upisati vezano za zanimanje kriminalistkinje

Pozdrav! Zanima me koji fakultet je bolje upisati vezano za zanimanje kriminalistkinje. Da li je bolje upisati Pravni fakultet u Beogradu odsek kriminalistika ili Kriminalističko-policijska akademija?

2072
pre 3 godine

Odgovor savetnice:

Kriminalističko-policijski univerzitet priprema baš za zanimanje kriminaliste, i plan i program studija poseduje dosta praktičnih elemenata koji pripremaju za izvršavanje radnih zadataka u okviru ovog zanimanja. 

Sa druge strane, sa Pravnim fakultetom stičeš više znanja u oblasti prava, i zvanje diplomiranog pravnika. To znači da ćeš vidi kompetentna da se baviš i drugim poslovima koji možda neće imati direktne veze sa kriminalistikom, i potencijalno, više mogućnosti za zaposlenje. Takođe, smer Unutrašnjih poslova postoji na Pravnom fakultetu u Novom Sadu, dok na Pravnom fakultetu u Beogradu postoje drugačije nastavne grupe o kojima više možeš da pročitaš ovde

Svakako je da postoje razlike između ova dva fakulteta. Razmisli o tome da li želiš da stičeš tokom studija skoro sva potrebna znanja za zanimanje kriminaliste ili želiš da ostaviš otvorenim i neke druge opcije. :)

Takođe, postoji i razlika u prijemnom ispitu. Na Kriminalističko-policijskom univerzitetu, se pored testova znanja, polaže i test fizičke spremnosti, kao i još nekoliko testova koji su važni za proveru sposobnosti budućih kriminalista. Takođe, kada budeš donosila odluku o tome za koji ćeš se fakultet pripremati, razmotri i to koliko se studije, organizacija studija i potencijalne obaveze poklapaju sa tvojim drugim planovima ili obavezama (npr. ukoliko imaš neki hobi kome si naročito posvećena)