Pitanje savetnici

Maturant sam ekonomske škole i razmišljam šta ću dalje

Draga savetnice, maturant sam ekonomske škole i razmišljam šta ću dalje. Gledala sam Filozofski fakultet u Novom Sadu i videla smer novinarstvo i čini mi se zanimljivim, generalno mogu sebe da zamislim u tom zanimanju, ali ne znam kako ću se snaći i da li će mi to ležati. Komunikativna sam osoba i uporna. Čitala sam da se i malo teže dobija posao posle fakulteta, pa me zanima Vaše mišljenje.

608
pre 2 godine

Odgovor savetnice:

Razumem tvoju dilemu, i mnogi tvoji vršnjaci su suočeni sa tim pitanjem da li će se snaći na fakultetu i da li će studije ispuniti njihova očekivanja. 

Novinarstvo jeste vrlo interesantno, i zaista traži određene veštine i osobine, kao što su komunikativnost, radoznalost, želja za istraživanjem... Ukoliko smatraš da tvoje osobine odgovaraju ovom poslu, verujem da ćeš se snaći na budućem radnom mestu. :). Ukoliko želiš da istražiš još neke opcije, na raspolaganju ti je naša baza testova veština, interesovanja i osobina, na osnovu kojih možeš da dobiješ i još neke predloge zanimanja. 

Treba da imaš u vidu da verovatno na fakultetu, posebno na početku studija nećeš imati puno praktičnih stvari, već ćeš se baviti teorijskim okvirima koji su važni za kasniju primenu znanja. Ono što svakako možeš da uradiš je da tokom studija pokušaš da pronađeš neku novinarsku praksu (u nekoj medijskoj kući ili redakciji), i da na taj način stičeš i praktično iskustvo ali i važne kontakte za buduće zaposlenje.

Teško je proceniti posle kog fakulteta se lako ili teško nalazi posao, jer to zaista zavisi od slučaja do slučaja. :). Poslodavci danas cene praktično iskustvo i određene specifične veštine koje se stiču upravo kroz praksu. Zato je važno da i tokom studija budeš angažovana u različitim van-nastavnim aktivnostima koje će ti pomoći da se usavršavaš i da kasnije lakše dođeš do željenog radnog mesta. :)