Savetnica

Da li sa završenim pravnim fakultetom mogu da radim negde u inostranstvu?

Pitanje:

Šta mi garantuje,ako završim pravni fakultet da ću imati sigurni posao na sudu ili u opštini,da li o tome odlučuju samo dobre ocene tokom studiranja ili nesto drugo?Pošto znam mnogo ljudi,koji su završili ovaj ,a sada rade pri advokatskim kancelarijama za 100 evra mesečno.Takođe,ima li neke šanse posle završetka pravnog fakulteta u Srbiji raditi u Evropi?Da li su u tom smislu usklađeni nasi i njihovi zakoni?

Odgovor:

Moram odmah da ti kažem, danas garancija nema! Ni sa ovim ni sa jednim drugim fakultetom. Garanciju možeš samo od sebe da tražiš, da ćeš da učiš, radiš i da se trudiš i da ćeš se trudtit da budeš najbolji što možeš kako bi sebi obezbedio mesto o kojem razmišljaš.

Pravnika treba uvek i kod nas i u drugim delovima sveta. I najmanja firma u srbiji ima nekog pravnika, makar honorarno primljenog. A iole veća firma ih zapošljava po nekoliko, dok one veće po cele pravne timove. Svi sektori države i državne uprave zapošljavaju pravnike.

Naravno postoje različite vrste pravnih poslova i tu postoje neki pravci i struje. Neki rade korporativno pravo i zarađuju po nekoliko hiljada eura, neki rade za državu za prosečnu ili nešto iznad prosečne plate, a neki rade kod privatnih advokata i u procese pripreme svog pravosudnog pristaju na taj odnos da rade za 100 eura zato što smatraju da tako uče i ulažu u budučnost. To je stvar izbora. A mislim da sa pravnim zaista opcija ima, samo je pitanje voliš li tu struku i nauku.

Takođe, uvek pomaže kada si dobar student, šta god da studiraš, vrata se brže otvaraju. A za one dobre uvek postoje konkursi za neke vrste obuka u inostranstvu. Svako malo čujem za nekog mladog pravnika ili studenta koji odlazi nanneku obuku ili privremeni rad u inostranstvu. U početku to je bilo vezano uglavnom za Hag i pravne timove tamo, ali sada se to širi.

Dakle, garancija nema ali opcija uvek ima.

5264
14.03.2012
EU flag Rad portala BOŠ Karijera podržava Evropska unija u okviru programa „Evropa za građane i građanke“.