Savetnica

Kako najbolje da spoznam svoje sposobnosti i odaberem koji fakultet da upišem?

Pitanje:

Kako najbolje da spoznam svoje sposobnosti i odaberem koji fakultet da upišem? Već se bliži septembar, a ja nemam pojma šta bih htela. Skroz sam neodlučna. Nemam čak ni par fakulteta oko kojih se dvoumim. Odličan sam đak, ali nemam skoro uopšte samopouzdanja i plašim se da ne pogrešim. Hvala unapred!

Odgovor:

Osećanja koja trenutno imaš nisu retkost u tvojim godinama. To što si neodlučna nije razlog zbog kog bi trebalo da gubiš samopouzdanje. Kao odličan đak imaš veoma širok izbor fakulteta o kojima bi mogla da razmišljaš. Postoji mnogo načina na koje možeš da saznaš koji fakultet bi ti odgovarao. Možeš da razmisliš o tome koje si predmete najviše volela da učiš u srednjoj školi, koji su ti najbolje išli, bili najinteresantniji i sl. To ti može dati neku sliku o tome da li ti više leže prirodne ili društvene nauke. Dalje, razmisli o tome šta voliš da radiš u slobodno vreme. Da li ga koristiš u kontaktu sa ljudima, viđaš se sa društvom ili bi radije sedela sama i npr. čitala knjige, da li voliš da se baviš sportom i sl. Usredsredi se na svako iskustvo i van škole, pokušaj da nađeš smisao u svemu što radiš kako bi videla šta ti najviše prija.

Na linku: http://karijera.bos.rs/testovi/  ćeš pronaći naše testove ličnosti, veština i znanja, na osnovu kojih ćeš možda steći jasniju sliku o tome koje veštine poseduješ i koja zanimanja bi najviše odgovarala tvom tipu ličnosti.

Takođe, možeš da zamoliš psihologa u školi da ti zada test profesionalne orijentacije. Ako te testove ne rade u tvojoj školi, onda možeš otići do obližnje Nacionalne službe za zapošljavanje koja ima psihologe specijalizovane baš za tu oblast.

Na linku: http://karijera.bos.rs/zanimanja/  ćeš pronaći opise različitih zanimanja, možda će te neko zainteresovati.

Ako želiš, kad uradiš testove možeš da mi javiš rezultate, pa ćemo ih zajedno prodiskutovati. Ako nađeš neko interesantno zanimanje, imaš bilo kakva pitanja ili nejasnoće, slobodno mi piši.

 

Sliku smo našli ovde.

21633
30.08.2012
EU flag Rad portala BOŠ Karijera podržava Evropska unija u okviru programa „Evropa za građane i građanke“.