Savetnica

Stepenovanje Pravnog fakulteta

Pitanje:

Apsolvent sam na Pravnom fakultetu. Naime, fakultet sam upisala na nagovor roditelja i nisam na vreme uvidela da to nije ono čime želim da se bavim i samim tim nisam na vreme preuzela svoj život u svoje ruke. Godine su neprimetno prošle, i sada imam preveliki psihološki pritisak zbog sopstvenih poodmaklih godina i veliku dilemu u vezi sa tim šta je pametno uraditi ne bih li sprečila dalje uništavanje svog života. Možete li mi reći da li bi stepenovanje Pravnog moglo da mi otvori vrata za neko dopunsko obrazovanje u vidu nekog kursa ili usavršavanja koje bi kasnije moglo da mi donese i zaposlenje? Najlepše hvala na odgovoru.

Odgovor:

Tvoj slučaj nije usamljen. Postoji određen broj studenata koji je tokom studija shvatio da se ne prepoznaje u zanimanju za koje se školuje i da to nije ono što bi želeo da radi do kraja života. Nemoj na to da gledaš kao na uništavanje svog života jer to nije nešto neispravljivo i definitivno. Ti si došla skoro do kraja studija i verujem da je još teže naterati se da učiš nešto što ne voliš, ali čak i onome ko voli zanimanje za koje se školuje, ponekad teško padaju fakultetske obaveze i ne uči sve predmete sa voljom. Uvek moramo da se trudimo da u nečemu nađemo motivaciju, ma koliko teško i beznadežno to izgledalo.

 Koliko sam uspela da saznam na forumima po internetu, jer ne poznajem nikoga ko je stepenovao diplomu, postoje određeni ispiti koji su uslov da bi mogla stepenuješ diplomu. Ne znam tačno koji su, postoje različite verzije, da li si se ti već raspitala? Ukoliko ti fali neki od ovih tebi preostalih ispita, možda možeš da razmisliš o tome da završiš fakultet, stekneš diplomu, pa onda planiraš šta dalje. Sa zvanjem diplomiranog pravnika bi trebalo da imaš više opcija za zaposlenje, jer ako sam dobro shvatila, zbog uvođenja bolonjskog sistema, još uvek se ne zna u koju grupu obrazovanja spada stepenovana diploma, jer bi trebalo da dobiješ zvanje pravnika, ali nisi završila ni visoku školu  ni fakultet.

 Ako završiš fakultet, postoji opcija da se preusmeriš na masteru. Raspitaj se koji fakulteti priznaju diplomu Pravnog fakulteta, možda će te neki od tih zainteresovati. Prvo bi trebalo da pronađeš oblast kojom bi volela da se baviš, pa onda da vidiš da li postoji mogućnost da se prekvalifikuješ u tom pravcu. Dopunsko obrazovanje ti je uvek dostupno i u današnje vreme se sve više vrednuje. Postoje različiti kursevi, seminari, edukacije iz različitih oblasti, samo je pitanje u kojoj oblasti bi ti volela da se usavršavaš.

 Probaj da napraviš plan. Prvo da se raspitaš koje bi ti mogućnosti bile otvorene sa diplomom, tačnije, na kojim fakultetima bi mogla da nastaviš master studije. Zatim, pogledaj šta sve nude ti fakulteti, kakvi su predmeti, da li ti odgovaraju uslovi studiranja i sl. Sasvim je moguće da će ti se neki od tih dopasti. Dalje, kada vidiš koja oblast te zanima, možeš da tražiš dodatne edukacije, da pohađaš seminare već u toku studiranja, da počneš da volontiraš u nekoj organizaciji gde bi učila kako posao funkcioniše u praksi. Neka to bude nešto što voliš, i videćeš kako ćeš sa te strane biti ispunjenija i imaćeš neku unutrašnju motivaciju. Kao što sam rekla, sigurno je teško učiti ono što ne voliš, ali neka ti završetak fakulteta bude spoljašnja motivacija kako bi mogla tu diplomu da iskoristiš najbolje moguće.

 Druga opcija je ukoliko baš ne želiš da završiš taj fakultet, da se raspitaš koji fakulteti priznaju neke ispite sa Pravnog, i da se prebaciš na neki drugi. Naravno, morala bi da proveriš koliko bi imala diferencijalnih ispita i na kojoj godini bi bila. Moguće je i da sa stepenovanom diplomom možeš da nastaviš studije na nekom fakultetu, ali stvarno nisam upućena do detalja u taj proces, jer ipak to zavisi od fakulteta do fakulteta.

Dobro razmisli šta možeš da dobiješ, a šta da izgubiš ukoliko odustaneš i ukoliko ostaneš na fakultetu. Ne postoji nijedan fakultet,  ni kurs, koji po završetku garantuju zaposlenje. Svako neformalno obrazovanje povećava ti šansu sutra za zaposlenje, ali kada ćeš se zaposliti zavisi koliko od potražnje na tržištu rada, toliko i od nas samih, koliko smo ulagali u sebe i svoje obrazovanje.

 

Sliku smo našli ovde.

1579
15.09.2012
EU flag Rad portala BOŠ Karijera podržava Evropska unija u okviru programa „Evropa za građane i građanke“.