Savetnica

Šta mi je tačno potrebno da bih bila turistički vodič?

Pitanje:

Najviše od svega bih voljela da budem turistički vodič, da proputujem svijet, da stečem nove prijatelje, upoznajem nove kulture... Međutim, čula sam da posle završenog fakulteta turizma (npr. Geografski fakultet u Bg.- odsjek Turizam) ne mogu da radim kao turistički vodič, a da bih to bila moram ići na neke dodatne kurseve. E sada me zanima šta mi je tačno potrebno da bih bila turistički vodič? Pored toga gajim interesovanja i prema biologiji. Da li bi bilo bolje kad bi upisala biološki fakultet i kad njega završim onda da upišem taj kurs za turističkog vodiča, jer ako ne bih uspjela da nađem posao u jednoj od ovih oblasti mogla bih u drugoj. Voljela bih da čujem tvoje mišljenje jer stvarno ne znam šta da upišem. Svaka pomoć mi je dobrodošla. Unaprijed zahvalna!

Odgovor:

Očigledno je da ti znaš čime bi želela u životu da se baviš i to je super. U pravu si, i po našim saznanjima, fakulteti na kojima postoji smer za turizam nude obrazovanje koje ti je potrebno da bi se bavila turizmologijom kao naukom, dok ti je za zanimanje turističkog vodiča potreban kurs, na kome se polaže strani jezik i još nekoliko stručnih ispita koji se polažu na Visokoj turističkoj školi. Kako bi dobila konkretne informacije koji su to ispiti, najbolje bi bilo da se obratiš direktno studenstskoj službi Visoke turističke škole. Evo brojeva telefona škole:
011/2698-222, lokali 12,13 i 24, 2698 206, 3196 630, 3196 631. Ili im možeš poslati imejl na adresu: info@visokaturisticka.edu.rs   

Više o ovima zanimanjima možeš pročitati kod nas u bazi, na linkovima: http://karijera.bos.rs/zanimanja/show_info/103 

http://old.mingl.rs/karijera/zanimanje_meseca.php/2008/11/26/turizmolog-6.html

Kao što si pomenula, rad turističkog vodiča podrazumeva putovanja, obilaske zemalja, rad u turističkoj agenciji, hotelima, a turizmologija ti dodatno nudi i rad u državnim institucijama, preduzećima (oblasti trgovine i ugostiteljstva) i obrazovnim institucijama.

Ukoliko se budeš odlučila da studiraš biologiju možeš nakon toga da radiš kao profesor u obrazovnim institucijama, ali i da se baviš naučno-istraživačkim radom, koji podrazumeva rad u laboratoriji i terenski rad. Više o samom zanimanju biologa možeš pronaći u našoj bazi zanimanja na linku: http://karijera.bos.rs/zanimanja/show_info/248

Obzirom da ti je kao što smo rekli, za turističkog vodiča potreban samo završen kurs, postoji mogućnost da ili uporedo sa studiranjem biologije ili po završetku fakulteta, položiš i ispite koji su ti potrebni da bi bila turistički vodič.

1695
11.03.2013
EU flag Rad portala BOŠ Karijera podržava Evropska unija u okviru programa „Evropa za građane i građanke“.