Savetnica

Koji fakultet mogu da upišem po završetku srednje medicinske škole, smer medicinska sestra-vaspitač?

Pitanje:

Poštovana, sada završavam osnovnu školu i još uvek sam u dilemi oko upisivanja srednje škole. U poslednje vreme mi pada na pamet ideja o upisivanju srednje medicinske škole, smer medicinska sestra-vaspitač. Da li možete da mi kažete koji fakultet ili viša se mogu upisati posle ove srednje škole? Ovo mi je potrebno da bih znala u kom pravcu upisivanja škola da idem. Hvala unapred!

Odgovor:

Po završetku srednje medicinske škole, moći ćeš da upišeš fakultet koji želiš. Jedino na Medicinskom fakultetu postoji uslov da đaci mogu da se upišu samo ako su završili gimnaziju ili srednju medicinsku. Po mom saznanju, ostali fakulteti ne zahtevaju određenu srednju školu, sem da je u četvorogodišnjem trajanju. Zavisi u kojoj oblasti bi ti nastavila dalje školovanje.

Sa smerom medicinska sestra-vaspitač moći ćeš da radiš u obdaništu, tačnije, sa decom ranijeg uzrasta, na poslovima vaspitanja i nege dece. 

Pošto si rekla da si u dilemi oko upisa srednje škole, preporučila bih ti da pogledaš Vodič za osnovce, koji je napisala Nacionalna služba za zapošljavanje. Takođe, ne bi bilo loše da uradiš naše testove ličnosti, veština i interesovanja, posle kojih ćeš možda steći jasniju sliku čime bi mogla da se baviš u budućnosti, pa će te to možda i usmeriti u izboru srednje škole.

5000
31.03.2014
EU flag Rad portala BOŠ Karijera podržava Evropska unija u okviru programa „Evropa za građane i građanke“.