Šta kažu preduzetnici?

Irena Stanojević - Playground textiles

Irena Stanojević, tridesetjednogodišnja Beograđanka za naš portal otkriva kako se probila u svet uspešnih preduzetnika i pretvorila spontanu i slučajnu preduzetničku inicijativu u veoma uspešan biznis koji je ispunjava i koji voli.

BOŠ Karijera: Reci nam nešto o tvojoj firmi?

Irena: Firma Playground Textiles d.o.o. bavi se proizvodnjom odeće. Osnovana je maja 2006. godine pod nazivom Solo Fior d.o.o. što je bila vrsta mog ličnog stava i pečata kroz koji sam htela da objasnim da radim sama i da sama stojim iza svakog svog projekta, ideje, rizika, odluke, načina finansiranja, teškoća ali i velikih uspeha i ogromnog zadovoljstva. Posle 6 godina rada, odlučila sam da krenem da širim posao, pa je usedila i promena naziva firme. U firmi je trenutno zaposleno troje ljudi. Naši stalni klijenti su: Lilly Drogerie, Hleb i Kifle, Findomestic banka, Aksa (dečija robna kuća), Juglob i mnogi drugi.

BOŠ Karijera: Reci nam nešto o tome kako si počela?

Irena: Posao koji sada radim počela sam sasvim slučajno i spontano. Zaposlila sam se u firmi koja je radila kancelarijski i propagandni materijal i radila sam kao komercijalista - ugovarala sam poslove sa krajnjim klijentima i pregovarala sa dobavljačima. Bila sam posrednik i radila sam na tome da ideje koje su klijenti tražili organizujem i pretvorim u gotove proizvode, trudeći se da u svakom trenutku ispoštujem rok, cene i kvalitet. U to vreme sam shvatila da sam formirala oko sebe dobar tim spoljnih saradnika sa kojima sam se lako dogovarala oko ugovorenih poslova. Pored toga, zahvaljujući mojim dobrim kontaktima, povećavao se i broj novih klijenata koji su hteli da rade isključivo sa mnom, tako da je to bio prilično jak motiv da osnujem svoje preduzeće. Firma u kojoj sam radila se nije bavila tekstilom tako da sam prvi upit vezan za izradu uniformi za promoterke sama organizovala i od tada počinje moja preduzetnička avantura.

BOŠ Karijera: Kako je tvoja firma došla na nivo na kom je sad?

Irena: Moj početak je bio vrlo skroman i radila sam sama. Vreme je pokazalo da marljiv, temeljan i uporan rad moraju da daju dobre rezultate. Moja strategija je bila da se svaki klijent ispoštuje u potpunosti čak i kada nije u pravu, da se izađe u susret i ne odbije ni jedan zahtev.

BOŠ Karijera: Koliko društvene mreže smatraš važnim za poslovanje?

Irena: Društvene mreže smatram da su važne za poslovanje zbog informacija koje mogu da se brzo i lako pronađu, podele i iskoriste.

BOŠ Karijera: Da li si ikada imala sumnji i kada bi morala da počneš iz početka šta bi uradila drugačije?

Irena: Moram da priznam da ako želite da uspete ne smete mnogo da sumnjate. Po mom mišljenju više pažnje treba posvetiti proceni rizika koji svaki posao, a naročito u današnje vreme, nosi. Bilo je mnogo teških situacija i problema ali ako imate jasno definisan cilj i veru da ste sposobni da rešite probleme tada svaka sumnja mora da nestane.

BOŠ Karijera: Koji je ključ uspeha, po tvom mišljenju?

Irena: Smatram da je najbitnije da imate poverenja pre svega u sebe i da se zauzmete pozitivan stav, pa čak i kada je najteže. Kada se čini da ne postoji rešenje, ne sme da se odustaje i prepušta slučaju, već da se radi još napornije nego do tada. 

BOŠ Karijera: Šta prema tvom mišljenju čini dobrog preduzetnika?

Irena: Dobar preduzetnik mora da ima dobru ideju i barem pola plana kako da je realizuje, mora da bude spreman da preuzme rizik, da bude u stanju da brzo donese odluku, da bude dobar pregovarač, da bude prijatan, jak, stabilan i da ostane pozitivan, da kada doživi uspeh i dobre rezultate akumulira u sebi ideju da uvek može da realizuje sve što zamisli.

BOŠ Karijera: Šta je sledeći korak za tvoju firmu?

Irena: Moj sledeći korak je preseljenje i preuređenje novog radnog prostora. Moji dugoročni ciljevi vezani su za ugovore koje smo potpisali za narednu godinu kao i osmišljavanje novih kolekcija. Kratkoročni ciljevi za mene predstavljaju poslove koji se stalno pojavljuju i koji se brzo završavaju ali mi predstavljaju veliko zadovoljstvo jer stvore kreativni haos i zahtevaju brze poteze.

BOŠ Karijera: Koji bi savet dala mladima koji žele da započnu sopstveni biznis?

Irena: Mladim ljudima kojima se ukaže šansa ili imaju dobru ideju šta žele i hoće da rade, ne sme nikakva sumnja da stoji na putu. Moraju čvrsto da veruju da mogu da ostvare sve što žele i da se oslone za početak samo na sebe.

717
14.08.2012
EU flag Rad portala BOŠ Karijera podržava Evropska unija u okviru programa „Evropa za građane i građanke“.