Baza zanimanja

Prehrambeni/a tehnolog / tehnološkinja

Upravljanje kvalitetom prehrambenih proizvoda kroz tehnološki proces, upravljanje radom i očuvanje životne sredine. Prehrambeni tehnolozi najčešće se zapošljavaju u industriji za preradu žitarica, mleka, mesa, ribe, voća, povrća, šećera i konditorskih proizvoda, pića i napitaka, industriji duvana.
Osim rešavanja problema vezanih za tehnologije proizvodnje hrane, inženjeri prehrambene tehnologije su kompetentni da edukuju male prerađivače u porodičnim pogonima kako bi i njihova proizvodnja bila u skladu sa važećim standardima kvaliteta.
Prehrambena industrija, laboratorija za kontrolu kvaliteta proizvoda, kancelarijski rad.
Poljoprivredna šlola
od 300 do 400 evra
Volonterizam u NVO za zaštitu životne sredine.
Kontrola kvaliteta u jednoj prehrambenoj fabrici.

od 6 meseci do 1 godine
do 48 sati nedeljno
Radno vreme je fleksibilno.
  • Analitičko razmišljanje
  • Tehničke, manipulativne veštine
  • Misaonost
  • Savesnost, odgovoronost
Rešavanje praktičnih problema u privredi iz oblasti prehrambene tehnologije i doprinos opštem zdravlju i kvalitetu ishrane stanovništva.

Uslovi rada ponekad mogu biti otežavajući i neprijatni, pre svega u kontaktu sa proizvođačima čiji proizvodi ne ispunjavaju standarde. Rad u prehrambenoj proizvodnji podrazumeva često boravljenje u pogonima koji su loše osvetljeni, gde je povećana buka, a i moguća je prisutnost jakih neprijatnih mirisa (npr. u proizvodnji mleka).
U ovom poslu ima mogućnosti za napredovanje.
Uzimajući u obzir promene na tržištu rada, za ovo zanimanje će biti posla za 5 narednih godina.