Trgovac/kinja - Pomoćnik/ica u maloprodaji
zaposlen u: Prehrambena radnja, prodavnica obuće, odeće, kozmetike, maloprodajni objekat, supermarket, pijaca, benzinska pumpa, salon nameštaja, salon keramike, kiosk, prodavnica tehnike i opreme.
opis posla: Obrada pošte i reklamnog materijala, arhiviranje dokumenata, komunikacija sa internim i eksternim mušterijama, osnovna poslovna korespondencija, koordinacija rada maloprodajne kancelarije, kompjutersko arhiviranje dokumenata. Komunikacija sa mušterijama i kolegama iz različitih okruženja, tumačenje maloprodajne dokumentacije. Pružanje usluga mušterijama, odgovaranje na potrebe i pritužbe. Održavanje i naručivanje zaliha. Često se radi u dve smene (od 06:00 do 14:00 i od 14:00 do 22)
obrazovanje:
srednja škola: Srednja ugostiteljska škola, srednja trgovačka škola
dodatno obrazovanje: Kurs veština prodaje i pregovaranja, kurs veština poslovne komunikacije
visina zarade: oko 400 evra
prethodni koraci: prodavac-prodavačica
vreme potrebno da se dođe do ove pozicije: oko 6 meseci
radno vreme: 48 sati nedeljno
Radno vreme je fleksibino.
veštine:
  • komunikacijske
  • organizacione
osobine:
  • komunikativnost
  • savesnost, odgovoronost
  • fleksibilnost
prednosti: Komunikacija sa različitim ljudima, sticanje iskustva i veština pregovaranja, u toku ste sa ponudama i cenama određene robe, učite kako da planirate resurse i vodite finansijska dokumenta.
nedostaci: Nužno je, bez obzira na lično raspoloženje, biti vedar, nasmejan i uslužan, što može da bude teško. Komunicira se sa različitim ljudima, različitih stanja i ličnih problema, pa može biti stresno i neprijatno. Često se radi vikendom i praznikom.
dodatne informacije:
U ovom poslu ima mogućnosti za napredovanje.
Uzimajući u obzir promene na tržištu rada, za ovo zanimanje će biti posla za 5 narednih godina.
Želiš da nam pomogneš da dopunimo opis nekog zanimanja ili dodamo novo? Klikni ovde, popunjavanje upitnika traje 5 minuta.
EU flag Rad portala BOŠ Karijera podržava Evropska unija u okviru programa „Evropa za građane i građanke“.