Aktuelno

Game Developer – igraš i zarađuješ

03.08.2016.

 

Jedna od vodećih industrija na svetu je upravo gejming industrija. Postoje brojne vrste igrica koje su namenjene konzolama, računarima, tabletima i pametnim telefonima. Prema najnovijim istraživanjima, populacija korisnika video igara je sve raznovrsnija. Gejming industrija je jedna od najmlađih kod nas, a očekivanja su da će ovo novo i fascinantno polje tek doživeti svoj bum.

Osobe koje se bave zanimanjem game developer uključene su u različite aspekte kreiranja igara, od pripreme koncepta i pisanja priče do kodiranja i programiranja. Sam proces nastajanja igrice je nalik stvaranju crtanog filma. Prvi korak je pisanje scenarija u game design departmanu, koncepta igrice što obuhvata određivanje kakav će biti zaplet, u koje doba će se igrica dešavati i kako će izgledati likovi u igrici. Zatim se koncept predaje umetnicima, dizajnerima i animatorima koji prave skice igrice, a potom prave 2d i 3d modele i vizuelne efekte. Zatim sledi produciranje zvuka, glasovi likova u igrici, muzika, zvučni efekti. Tada kreće završno programiranje i finalno stvaranje igrice. Najzabavniji deo je testiranje igrice, kako bi se otklonili svi „bagovi“, tj tehničke greške. I tada zapravo provodiš radno vreme igrajući igricu :)

Kakve veštine je potrebno da imaš za ovo zanimanje? Za poziciju game developer ključne su tehničke veštine (poznavanje različitih softvera i/ili programskih jezika), veštine timskog rada, kreativnost i veština rešavanja problema, komunikacijske veštine i poštovanje rokova. Pored svega navedenog, veoma je važna motivisanost za bavljenje ovim poslom i velika ljubav prema igricama.

U Srbiji trenutno ne postoji formalno obrazovanje specifično namenjeno stvaranju stručnjaka u oblasti razvoja video igara. Na poziciji Game Developera često se primaju studenti i diplomci tehničkih fakulteta ili viših škola. Šta više, prema velikom istraživanju Startit centra, preko 50% srpskih developera nije završilo fakultet ali pokazuje da osobe koje imaju završen fakultet ili poseduju stručne sertifikate imaju veće plate. U oglasima za poziciju Game Developer prevashodno se traži poznavanje određenih programskih jezika i digitalnih alata, procesa dizajniranja igrica i engleskog jezika. Ponekad se u oglasima i ne specifikuje precizno potrebna vrsta formalnog obrazovanja, već se naglasak stavlja na relevantno radno iskustvo. Ovo zanimanje pruža i mogućnost specijalizacije u različitim oblastima kao što su: dizajn, animacija, 3D modelovanje, produkcija, specijalni efekti..

Ako si pasionirani gejmer/ka, kreativan/na i zainteresovan/a za rad na računaru možeš brojne sate za kompjuterom okrenuti u svoju korist, a svoj hobi u vrlo perspektivno zanimanje!

 

 

 

Izvori: http://startit.rs/domaca-gejming-industrija-obecava-da-ce-biti-znacajna-evo-trendova-koji-joj-idu-u-prilog/

          http://startit.rs/istrazivanje-srpski-programeri-plate-obrazovanje/

          https://www.prospects.ac.uk/job-profiles/games-developer

          http://study.com/articles/Game_Developer_Job_Description_Duties_and_Requirements.html