Aktuelno

Šta ako hoćete da potpuno promenite posao/ karijeru

Doneli ste odluku da želite da promenite karijeru/posao! Odlično! Posao treba voleti a krijeru graditi na dobroj osnovi, pa vas u svakom smislu podržavam u ovoj odluci. Svesni ste da proces nije jednostavan (mada ako se „kockice dobro slože“ ne mora biti ni komplikovan) i da bi moglo da dođe do ozbiljnog izlaska iz zone komfora, ali korak po korak…

pre 23 sata
Najčešće greške koje pravimo dan pre ispita

Dan pred ispit je sam po sebi stresan. Stres može doći kao posledica velikog truda i velike odgovornosti usled nekada i višenedeljne pripreme ispita ili sa druge strane, kao posledica velike količine materijala koju treba savladati u kratkom periodu. Međutim, pored svog tog stresa, često sebi znamo da “natovarimo” i dodatnu presiju.

pre 23 sata
Efektivne tehnike učenja koje treba da isprobaš

Da li je tvoja trenutna metoda učenja isčitavanje gradiva u nedogled, u nadi da ćeš nešto zapamtiti? Ako jeste, verovatno si pod velikim stresom - kako zbog samih ispitnih rokova, tako i zato što ti ne ide da zapamtiš ogromne količine informacija u kratkom vremenskom periodu.

pre 23 sata
Zašto ne treba da se plašite sopstvene ambicije (i kako da je gajite)

Vrlo često reč ambicija u svakodnevnoj upotrebi u komunikaciji ima negativnu konotaciju, sigurna sam da ste se sa tim susreli više puta. Možda ste sa nekim podelili svoje ciljeve ili viziju napredovanja u životu a taj neko vas je pogledao sažaljivo “Ti si baš ambiciozan/a!….” Kao da želi da kaže: “Ti si jedan od TIH”, ili nešto tipa: “Samo te pare zanimaju, znači materijalista si”…

pre 23 sata
Top 5 marketing veština za dobijanje posla

Zanima vas digitalni marketing? Tražite posao iz oblasti digitalnog marketinga i želite da se zaposlite u marketing agenciji ili kompaniji? Ovo je tekst za vas! Pripremili smo glavne veštine koje marketeri gledaju prilikom zapošljavanja za pozicije koje su usko povezane sa digitalnim marketingom.

pre 23 sata
Šta je to mobing i kako se boriti protiv njega?

Mobing je psihičko nasilje koje najčešće ima za cilj da natera žrtvu mobinga da samovoljno napusti firmu. Iako se o mobingu kao obliku zlostavljanja dosta piše u poslednjih 15-ak godina, to nije moderna pojava. Psihološki pritisci su oduvek postojali. Mobing započinje konfliktom, a kada se konfliktu na radnom mestu dozvoli da naraste i poprimi neke neverovatne razmere koje rezultuju teškim psihofizičkim posledicama, pričamo o pojavi koju svako treba na vreme da prepozna.

pre 1 dan
Da li treba da konkurišete za posao za koji niste kvalifikovani?

Odgovor na ova i slična pitanja je kompleksan jer postoji mnogo različitih kategorija poslova i veština koje se za njih traže. Mudrost u ovom slučaju nije u tome „prijavljujem se za sve redom jer ko zna, možda se čudo danas dosađuje“ nego u tome da sagledate za koje oglase ima, a za koje nema smisla da ulažete energiju.

pre 4 dana
Prijateljstvo na poslu: Gde se nalazi granica između uživanja i opreza?

Društvo za poslepodnevnu kafu ili subotnji, noćni izlazak u grad se pažljivo bira, baš kao i osobe sa kojima će se deliti intimne tajne i tražiti saveti prilikom donošenja bitnih, ali i realno gledano, onih ne toliko krucijalnih odluka, koje nama u tom trenutku izgledaju najvažnije na svetu. To mora da bude neko od poverenja, čiji pogledi na svet ne moraju nužno biti jednaki sa vašima, već je od presudnog značaja da vas poznaje i zna šta je dobro za vas, čak i onda kad za to mora da upotrebi reči koje zabole.

pre 4 dana
5 najčešćih grešaka koje svi prave u CV-u

S obzirom na to da je CV vaša prva prilika da ostavite konkretan utisak kod potencijalnog poslodavca, važno je (ako ne i ključno) da bude dizajniran i oblikovan tako da istakne vaše kvalifikacije. Od komplikovanog dizajna do stranica pretrpanih nečitljivim tekstom, postoji više razloga zbog kojih biste mogli da kiksnete već na ovom koraku. Razmislite – ako vas retko pozivaju na razgovore za posao uprkos tome što ste visoko kvalifikovani – možda je kriv loše formatiran CV.

pre 4 dana
Projektni menadžer: najlepše i najteže strane ovog posla

Biti projektni menadžer znači rukovoditi nekim poduhvatom. Da, projektni menadžer striktno prevedeno na srpski jezik znači Rukovodilac poduhvata. Pod projektom su se do pre nekoliko decenija smatrali uglavnom infrastrukturni građevinski projekti, dok se danas pod projektom smatra širok dijapazon aktivnosti, od izgradnje mosta, preko slanja satelita u kosmos pa sve do pravljenja mobilne aplikacije, ili veće marketinške kampanje.

pre 4 dana
Kako prevazići krizu u učenju?

Studentske obaveze nisu nimalo lake, zadaci su često vrlo teški, a spremanje ispita zahtevno. Nekada se studentima događa da „izgube kompas”, „zaglave se“ u nekoj materiji i iz nje ne mogu ni makac. Ne stižu, ne razumeju, ne ide im, ne mogu da se skoncentrišu. Šta raditi u tim situacijama?

pre 2 meseca
Šta su to meke veštine?

„Meke“ veštine su lične karakterne osobine ili kvaliteti koje svako od nas poseduje. One čine ono ko smo, uopšteno obuhvataju naše stavove, navike i način na koji komuniciramo sa drugim ljudima. One su mnogo manje opipljive nego „tvrde“ ili tehničke veštine, i za razliku od njih, „meke“ veštine se ne uče pohađanjem programa obuke.

pre 2 meseca
Kako ograničiti vreme koje provodimo na društvenim mrežama?

Svako od nas se verovatno ovo pitao u jednom trenutku i imao makar okvirni plan da skrati vreme provedeno na besciljnom skrolovanju Fejsbuka, Instagrama, Snepčeta ili sve popularnijeg TikToka i to vreme provede produktivnije. U ovom tekstu ćemo pokušati da vam predstavimo neke od mogućnosti za uspešno rešavanje ovog problema i trajno „odlepljivanje od ekrana“.

pre 2 meseca