Aktuelno

NAKNADE ZA PRAKTIKANTE

Zašto bi praktikanti trebalo da budu plaćeni? Često se kaže da oni ne mogu da pruže isti nivo produktivnosti i efikasnosti u radu, kao i zaposleni sa više iskustva. Drugi komentar je da radne prakse imaju primarno svrhu obrazovanja i obuke, a da im nije svrha rad. Ne izostaju ni tvdnje da su praktikanti trošak za poslodavca. Sa druge strane, mladi ponekad navode da bi pristajali i na neplaćenu praksu, ako bi im to omogućilo radno iskustvo.

pre 2 godine
ZAŠTO RADNE PRAKSE?

Visoka nezaposlenost mladih i otežana tranzicija iz obrazovanja ka stabilnom zaposlenju podstakla je povećanje broja programa praksi koji imaju za cilj unapređivanje zapošljivosti mladih kroz sticanje radnog iskustva i praktičnih znanja i veština traženih na tržištu rada. Svaka peta mlada osoba je učestvovala u programu praksi. Međutim, ne postoji adekvatna pravna zaštita za mlade ljude koji učestvuju u programima praksi, kao ni standardi koji bi obezbedili njihov kvalitet.

pre 3 nedelje
UKLJUČITE SE U DONOŠENJE ZAKONA O RADNOJ PRAKSI!

Nastavlja se rad na donošenju Zakona o radnoj praksi u 2023, obrazovana nova Radna grupa i objavljen Nacrt zakona. Ministarstvo obrazovalo novu Radnu grupu za izradu Nacrta zakona o radnoj praksi februara 2023. Radna grupa će nastaviti rad na izradi Zakona o radnoj praksi koji je započet 2021, a polazna osnova za rad je Nacrt koji je utvrdilo Ministarstvo nakon javne rasprave u decembru 2021. godine.

pre 1 godinu
ODRŽAN INICIJALNI SASTANAK PARTNERA NA PROJEKTU VIRTUELNE PRAKSE ZA INKLUZIVNO DRUŠTVO

Proces tranzicije mladih iz obrazovnog sistema na tržište rada, u odnosu na savremene trendove, u velikoj meri je podržan različitim multimedijalnim alatima. Kako bi mladi, posebno iz vulnerabilnih društvenih grupa, bili u prilici da pristupe različitim programima praksi i karijernog usavršavanja, bez obzira na geografska, fizička ili neke druge barijere neophodno je obezbediti saradnju različitih sektora koja će doprineti razvoju neophodnih kompetencija kod mladih.

pre 1 godinu
RADNA GRUPA ZA RADNE PRAKSE NASTAVILA SA RADOM

Radna grupa za radne prakse nastavila je sa radom u 2023. godini kako bi se sproveo i dovršio proces donošenja Zakona o radnoj praksi započet tokom 2021. godine. Na sastanku je prisustvovalo dvadesetak predstavnika organa državne uprave, Nacionalne službe za zapošljavanje, sindikata i organizacija civilnog društva. Članovi radne grupe su pokrenuli pitanja koja su bila predmet diskusije i ranije.

pre 1 godinu
VIRTUELNE PRAKSE PO MERI SVIH MLADIH

U četvrtak 27. aprila održan je prvi Nacionalni forum u okviru projekta „Virtuelne prakse za inkluzivno društvo”. Kako su mladi prepoznati kao jedna od najosetljivijih društvenih grupa, u odnosu na mogućnosti stažiranja, napredovanja i usavršavanja, predstavnici organizacija civilnog društva i mladih okupili su se sa ciljem unapređenja mehanizama podrške u planiranju profesionalnog usavršavanja mladih i prevazilaženja izazova i barijerija sa kojima se susreću. Pitanje učešća u radnim praksama posebno je izazovno u sučaju mladih koji su u tranziciji iz obrazovnog sistema na tržište rada. U skladu sa tim radna grupa prepoznala je potrebu razvijanja inkluzivnijeg progama stažiranja koji će biti orijentisan na potrebe mladih i pružiti adekvatan odgovor na izazove sa kojima se mladi susreću prilikom ulaska na tržište rada i planiranja profesionalnog razvoja.

pre 11 meseci
II NACIONALNI FORUM: KAKO MODELE PRAKSE USKLADITI SA POTREBAMA I INTERESOVANJIMA MLADIH

Drugi Nacionalni forum u okviru projekta „Virtuelne prakse za inkluzivno društvo“ održan je 22. i 23. maja 2023. Forum je okupio preko 50 predstavnika mladih i nastavnika srednjih škola iz cele Srbije sa ciljem analize postojećih i izrade budućih modela virtuelnih praksi koji bi bili u skladu sa očekivanjima i potrebama mladih, dok bi sa druge strane bilo omogućeno sticanje profesionalnih veština za buduće zaposlenje. Diskusija je pružila mogućnost za detaljnu analizu pitanja poput motivacije mladih za uključivanje u različite modele prakse i benefita koje imaju od aktivnog učešća na istim. Pitanje zainteresovanosti kompanija da mladima omoguće ovakve oblike profesionalnog usavršavanja bilo je predmet diskusije, sa naglaskom na razvojni potencijal kompanija koji bi bio ostvaren kroz ovakve programe.

pre 10 meseci
EVROPSKI FORUM – PLATFORMA ZA DIJALOG O RADNIM PRAKSAMA

Evropski forum u okviru projekta “Virtuelne prakse za inkluzivna društva” okupio je 60 predstavnika organizacija civilnog društva iz Srbije, Makedonije, Italije i Španije, predstavnike javnog sektora kao i mlade. Događaj je održan 26. i 27. septembra. Istraživanja su pokazala da mladi danas sve ređe učestvuju na programima praksi i da svoja znanja i kompetetencije unapređuju koristeći neke od onlajn alata. Mladi modele praksi prepoznaju kao značajan resurs za njihov lični i profesionalni razvoj. Online alati omogućavaju mladima da uče i razvijaju se u skladu sa sopstvenim tempom i rasporedom. To im daje veću slobodu da istraže oblasti koje ih zanimaju i da se usredsrede na ono što ih motiviše i da se razvijaju u oblastima koje žele.

pre 6 meseci
ODRŽAN FORUM O MOGUĆNOSTIMA VIRTUELNIH PRAKSI U SRBIJI

Treći Nacionalni forum u okviru projekta „Virtuelne prakse za inkluzivna društvo“ okupio je preko 60 predstavnika mladih, nastavnika srednjih škola, kancelarija za mlade, kao i predstavnika kompanija iz cele Srbije sa ciljem analize postojećih i izrade budućih modela virtuelnih praksi. Događaj je održan 24. i 25. avgusta.

pre 7 meseci
BEST Conference Day - Tehnički fakulteti

[KONFERENCIJA] Udruženje studenata tehnike Evrope – BEST Beograd će ovog proleća održati konferenciju pod imenom BEST Conference Day – Leadership In STEM na kojoj će domaći i međunarodni studenti imati priliku da stupe u kontakt sa korporativnim partnerima. Ovaj događaj će se održati 5. aprila 2024. godine u Zgradi tehničkih fakulteta u Beogradu i biće edukativnog karaktera.

pre 1 mesec
Kako stres može biti izvor razvoja?

Pojam stresa se široko koristi kako u nauci, tako i u svakodnevnom životu. O njemu se najčešće govori u negativnom smislu, kao o nečemu uznemirujućem i nepoželjnom, nečemu što najčešće donosi negativne posledice. Stres se uglavnom shvata kao „događaj u spoljašnjoj sredini",koji za većinu ljudi predstavlja pretnju ili gubitak ili (ređe) izazov ili kao reakcija na događaj u spoljašnjoj sredini koji aktivira intenzivna, najčešće neprijatna osećanja i/ili skup karakterističnih telesnih reakcija“.

pre 1 mesec
Kako izabrati buduće zanimanje?

Moderni rečnik sve manje prepoznaje takozvana „konkretna“ zanimanja. Broj novonastalih zanimanja se povećava, čemu verovatno, osim napretka tehnologije doprinose i nova poslovna uređenja. U eri globalizacije i korporativnog poslovanja mnogi termini preuzeti su iz engleskog jezika i često nije sasvim jasno šta nečija poslovna titula označava, odnosno koju vrstu posla taj pojedinac obavlja. Moguće je i bez formalnog obrazovanja ostvariti finansijsku dobit i steći određenu „popularnost“, te se postavlja pitanje kako približiti školu tinejdžerima i šta je ono što formalno obrazovanje nudi, a ne može se zameniti brzim uspehom, slavom i uticajem preko društvenih mreža.

pre 1 mesec
Kako napisati CV kada imaš malo iskustva?

Da li vam je poznata ova situacija? Pronašli ste oglas za posao koji vam se dopada, sigurni ste da biste mogli da se dobro pokažete na tom poslu, ispunjavate većinu uslova iz oglasa… I onda ugledate „Uslove konkursa“ i oni vas potpuno obeshrabre, jer obično tu piše da se traži neko sa dve, tri godine iskustva na istim ili sličnim pozicijama. Nažalost, vi imate svega par meseci radnog iskustva ili ste tek izašli sa fakulteta.

pre 1 mesec
Zašto je važno ići na praksu tokom studiranja?

Sticanje profesionalnog iskustva u određenoj oblasti još tokom studiranja ima veliki značaj za dalju vašu karijeru. Bilo da ste na početku svojih studija ili na završnoj godini praksa, internship ili stažiranje mogu biti ključni za pokretanje vaše karijere. To takođe može odrediti i pravac u kome će vaša karijera ići. Ako se pitate zašto je važno ići na praksu tokom studiranja i želite da budete sigurni kakve benefite vam to donosi, onda je ovo sasvim sigurno blog za vas.

pre 2 meseca
Šta je LinkedIn i kako da ga iskoristite?

Jednostavno rečeno, LinkedIn je društvena mreža koja okuplja biznis zajednicu i pomaže pojedincima da pronađu željeni posao. Bez obzira da li ste marketinški izvršni direktor u velikoj kompaniji, vlasnik preduzeća koji vodi malu lokalnu radnju ili čak student koji želi da istraži buduće mogučnosti za karijeru, LinkedIn je za sve koji su zainteresovani da naprave ozbiljan korak u pronalaženju novih prilika za rast svoje karijere i povezivanje sa drugim profesionalcima.

pre 2 meseca
U pomoć - imam tremu!

Često, nakon situacije u kojoj je doživela jaku nervozu, osoba razmišlja o sebi na veoma negativan način: „Takav sam gubitnik, da se tako zbunim i da pred svima izgledam smešno!“ Svi su videli kako sam pocrveneo! Šta će sad misliti o meni? Svi ostali odgovaraju normalno – ja jedini nisam sposoban za to!“ Važno je da znaš... Nisi sam!

pre 2 meseca
PLANIRANJE KARIJERE

Ako ne znate gde želite da budete, nikada nećete stići tamo. Akcije koje preduzimamo mogu da donesu mnogo više koristi ukoliko ih planiramo i tačno znamo gde nas vode. Ako planirate korake u vašoj karijeri, sigurno ćete stići tamo gde želite da budete, i stići ćete tamo ranije nego kad ne planirate. Planiranje može da donese uštedu na vremenu.

pre 2 meseca
IZABERI PRAVE STUDIJE ZA SEBE - UPIŠI SE NA UNIVERZITET U LJUBLJANI

Slovenija je sa Srbijom zaključila međudržavni sporazum na osnovu kog su studenti iz Srbije oslobođeni plaćanja školarine za osnovne i master studije, osim u slučaju da su prethodno već stekli ekvivalentan stepen obrazovanja. Školarina je obavezna i za sve vanredne studente i studente na doktoratu, pri čemu postoji mogućnost sufinansiranja doktorskih studija .

pre 2 meseca