Aktuelno

Nova ,,zelena“ zanimanja

23.01.2017.

Oblast koja u 21. veku pored informacionih tehnologija doživljava značajan razvoj i donosi promene na tržištu rada jeste ekologija, tačnije zaštita životne sredine. U Evropi i u svetu, gde je ekološka svest mnogo veća nego u Srbiji, već postoji veliki broj takozvanih "zelenih zanimanja”.

Neka od njih su, na primer, urbani uzgajivači bašta na krovovima, recikleri, inženjeri zelene gradnje, dizajneri zelene gradnje, radnici specijalizovani za energiju vetra...           

U Srbiji stvari stoje malo drugačije, ekološka zanimanja su tek u povoju, ali sa procesima pristupanja EU i uvođenjem standarda u ovoj oblasti, jedna od oblasti koja će se razvijati svakako jeste i ekologija.

Predstavljamo vam nekoliko takvih zanimanja:

Analitičar zaštite životne sredine

Analitičar zaštite životne sredine je stručnjak koji se bavi analizom podataka o kvalitetu životne sredine u cilju dobijanja informacija za što kvalitetnije upravljanje životnom sredinom. Opis posla podrazumeva pripremu planova i programa za unapređenje kvaliteta životne sredine; koordinaciju i realizaciju projekata, dizajn, instaliranje i testiranje novih sistema zaštite životne sredine, kao i kontrolu kvaliteta životne sredine. Kao uže zanimanje javlja se analitičar za upravljanje rizicima u životnoj sredini koji je usmeren na analizu uticaja klimatskih promena i izradu planova za prilagođavanje na njih. Njegova glavna uloga je u proceni rizika i uticaja na životnu sredinu, izrada izveštaja o procenama, i upravljanje rizicima u životnoj sredini.

 Analitičari zaštite životne sredine su potrebni u institucijama kao što su: državni organi, specijalizovane agencije, institucije za zaštitu životne sredine, projektni timovi za razvoj,  projektni timovi za izradu procena uticaja i rizika na životnu sredinu, korporacije koje svoje programe zasnivaju na proizvodnji iz prirodnih resursa, konsultantske firme iz oblasti zaštite životne sredine, nevladin sektor u oblasti zaštite životne sredine, fakulteti...

Kako bi gradili karijeru u ovoj oblasti potrebno je da ste diplomirani biolog- ekolog ili analitičar zaštite životne sredine, sa mogućnošću različitih postdiplomskih specijalizacija u oblasti ekosistema, inžinjerstva, ekodizajna, ekoremedijacije..

Ekonomista zaštite životne sredine/ Analitičar ekonomije zaštite životne sredine

Ekonomska analiza, procena troškova i efikasnosti je nezaobilazna u oblasti zaštite životne sredine. Zaposleni na ovoj poziciji zaduženi su za:

  • dizajniranje novih intervencija u oblasti održivog ekonomskog razvoja,
  • sprovođenje istraživanja o ekonomskim i ekološkim temama,
  • kreiranje i primena novih ekonomskih modela koji pomažu u zaštiti životne sredine,
  • procena troškova i koristi od različitih aktivnosti, javnih politika ili propisa koji utiču na životnu sredinu.
  • razvijanje programa i preporuka za postizanje ekoloških ciljeva u skladu sa principima zelene ekonomije.
  • kreiranje prognoze i scenarija za predviđanje ekonomskih i ekoloških posledica određenih aktivnosti,
  • nadgledanje ili analiza tržišta i trendova životne sredine.

Ekonomski analitičari zaštite životne sredine rade u državnim institucijama, privredi, istraživačkim stanicama, ekoturizmu, konsultantskim kućama, fakultetima, organizacijama civilnog društva..

Kako bi se bavili ekonomijom u zaštiti životne sredine potrebno je da nakon studija ekonomije pohađate specijalizacije poput ekonomije životne sredine, ekološke ekonomije i ekonomije i klimatskih promena.

 

Izvori:

http://karijera.bos.rs/zanimanja/show_info/249

http://futura.edu.rs/wordpress/

http://www.bio.bg.ac.rs/index.php

http://www.ekologija.rs/

http://www.itresenja.com/zanimljivosti/analiticar-zastite-zivotne-sredine-zanimanje-buducnosti/211545358/

http://karijera.bos.rs/savetnica/550/analiticar-zastite-zivotne-sredine.html