Aktuelno

Bioinformatičar/ka

09.04.2017.

 Bioinformatika je interdisciplinarna oblast koja povezuje nauku i tehnologiju i razvija metode i alate za razumevanje bioloških podataka. Bioinformatika kombinuje informacione tehnologije, statistiku, matematiku i inžinjerstvo kako bi analizirala i interpretirala biološke podatke. Sa naglim razvojem informacionih tehnologija razvila se i potražnja za ovim zanimanjem.

Kandidati koji se školuju za sticanje ovog zvanja bi trebalo da na osnovu različitih računarskih i matematičkih nauka obavljaju istraživanja sa ciljem unapređenja takozvanih biomedicinskih nauka. Bioinformatičari se bave i biohemijom, hemijom, te izučavanjem sastava organizma i njegovih ćelija, bez obzira da li je reč o ljudskom, biljnom ili životinjskom organizmu.  Oni nastoje da na osnovu znanja koja poseduju reše određene nejasnoće i naučne probleme koji su vezani za različite oblasti, a ponajviše za oblast molekularne biologije, te se primarno bave istraživanjem DNK - a, a sve to pomoću različitih matematičkih formula i računarskih programa i platformi koje se, barem u svetu neprekidno razvijaju.

Shodno tome, usmereni su  na unapređivanje i svakodnevno korišćenje svih oblasti računarstva i informatike koje im mogu poslužiti u naučnim istraživanjima, poput: baza podataka, mašinskog učenja, istraživanja podataka, ali i modeliranja informacija i procesa, algoritmike, kao i verovatnoće, statistike, analize, ali i algebre i geometrije. Jednom rečju, na osnovu matematičkih i računarskih znanja i određenih operacija i programa, oni pokušavaju da razreše mnoge nedoumice vezane za ljudski, životinjski i biljni organizam koje muče naučnike celog sveta, te da pokušaju da, između ostalog ustanove vezu između prisustva određenih bakterija ili virusa i određenih oboljenja. Tokom radnog dana bio informatičari koriste brojne kompjuterske programe za prikupljanje, analizu i praćenje podataka o konkretnim biološkim funkcijama ili karakteristikama kako bi stekli bolje razumevanje složenih bioloških aktivnosti. Takođe, oni dovode u vezu genetske informacije sa razvojem i testiranjem novih lekova i kliničkih tretmana i koriste svoje znanje za sprečavanje i lečenje bolesti živog sveta.

Bioinformatičari rade u različitim medicinskim i zdravstvenim ustanovama, farmaceutskim kompanijama, kao i mnogim naučnim i istraživačkim institutima. Neki stručnjaci iz bioinformatike dolaze iz oblasti biomedicinskih istraživanja dok su drugi specijalizovani za informacione tehnologije. U Srbiji ne postoji ceo studijski program povećen bioinformatici već se na Biološkim fakultetima u Beogradu i Novom Sadu bioinformatika  izučava kao predmet na osnovnim i/ili postdiplomskim studijama.                              

     

 

Izvori:

Informacije o zanimanju:

http://www.myplan.com/careers/bioinformatics-scientists/description-19-1029.01.html

http://study.com/articles/Bioinformatician_Job_Description_Duties_and_Requirements.html

Informacije o mogućnostima za postdiplomske studije:

https://www.masterstudies.rs/Master/Bioinformatika/