Aktuelno

Specijalista za virtuelnu bezbednost

12.06.2017.

Razvojem interneta obavljamo sve više obaveza onlajn i  objavljujemo sve više i više podataka. Zbog veće opasnosti od zloupotrebe, raste potreba za stručnjacima za virtuelnu bezbednost koji će omogućiti da se sprovodi zakon u ovoj oblasti. Ovi stručnjaci su potrebni u svim oblastima u kojima se radi sa poverljivim informacijama. Iako internet postoji dugi niz godina, usled visoke stope zloupotrebe podataka tek poslednje decenije su se javile potrebe za ovim zanimanjem.

Virtuelna bezbednost se primarno odnosi na adekvatno korišćenje informacija u virtuelnom svetu. S obzirom na to da je njen značaj sve veći, nije čudno što se javilo i jedno od možda najzanimljivijih modernih zanimanja, nazvano specijalista za virtuelnu bezbednost.

Specijalista za virtuelnu bezbednost prati i rukovodi bezbednošću računarskih mreža, operativnih sistema i baza podataka, bavi se softverskim inženjeringom, detekcijom i metodama odbrane, kriptografijom i kripto tehnologijom, kreiranjem i primenom bezbednosnih veb aplikacija i računarskom forenzikom. Jednostavnije rečeno, on/ona ima zadatak da kontroliše čuvanje poverljivosti svih dostupnih informacija u velikim sistemima, poput recimo bankarskih i zdravstvenih podataka. Navedene dužnosti podrazumevaju da su ovi specijalisti, uz sam proces zaštite podataka zaduženi i za to da se zaštita podataka vrši prema pravilima važećeg Zakona o zaštiti podataka o ličnosti. U zavisnosti od toga u kojoj oblasti radi specijalista za virtuelnu bezbednost neretko je zadužen za kontrolu i sprečavanje kriminala na internetu i provala u računarske sisteme, kada je potrebno da usko sarađuje policijom i drugim organima unutrašnjih poslova.

Specijalista za virtuelnu bezbednost može da se zaposli u bilo kojoj instituciji, koja ima bazu podataka u kojoj se nalaze različiti podaci koji se moraju na adekvatan način zaštititi, bilo da je reč o državnoj ili privatnoj instituciji. To su pre svega institucije i organizacije u oblastima kao što su: bankarstvo, zdravstvo, obrazovanje, odbrana i bezbednost. Važno je da osoba koja ima zvanje specijalista za virtuelnu bezbednost ima izuzetnu pažnju, da vodi računa o detaljima, odnosno da zna na koji način treba zaštiti informacije. Takođe, uslov za bavljenje ovim poslom jeste i visoko poznavanje engleskog jezika, upravljanja bazama podataka, rada na računaru, kao i različitih bezbednosnih softvera, aplikacija i programskih jezika. Jedna od mnogih prednosti koje su vezane za posao koji obavlja specijalista za virtuelnu bezbednost se odnosi na to da, u pojedinim slučajevima osoba koja stekne ovo zvanje ima mogućnost da svoj posao vrši i iz sopstvenog doma, ali i da zaštitu podataka u skladu sa važećim zakonom obavlja za nekoliko različitih kompanija, čime će u velikoj meri poboljšati i svoje finansijsko stanje. Mada, čak i da radi za jednu kompaniju, može biti uveren da će njegova mesečna primanja biti znatno viša od prosečnih, budući da je reč o vrlo dobro plaćenom, ali i odgovornom i poverljivom radnom mestu. U Srbiji ne postoje osnovne studije koje su namenjene izučavanju samo virtuelne bezbednosti, već se priprema za ovo zanimanje vrši putem različitih postdiplomskih i specijalističkih studija i kurseva.

Izvori: