Aktuelno

3D Modelar/ka

13.07.2017.

3D modelar/ka kreira trodimenzionalne kompjuterske modele, i pomaže posmatraču da sagleda digitalno neki predmet koji postoji u realnosti ili se tek projektuje, kako bi ga bolje razumeo. Ono što veštinu 3D modelovanja čini naročito zanimljivom na tržištu jeste to što je potrebna skoro u svakoj industriji, a u budućnosti će to još češće biti slučaj. 3D modeli se mogu praviti za ljudske organe u medicinskim istraživanjima, za junake u video igricama, ali i za projektovanje novih zgrada ili hotela.Kako se baviti ovim zanimanjem?

3D modelar/ka može biti osoba različitog obrazovanja, a često su to arhitekte, dizajneri, inženjeri i informatičari. Jedan od ključnih uslova za bavljenje ovim zanimanjem jeste poznavanje rada na računaru i različitih programa i alata u procesu modelovanja. Bavljenje 3D modelovanjm može biti dodatna veština ili  uskostručno zanimanje. Drugim rečima, mnogi stručnjaci mogu u svojoj profesiji da koriste 3D modelovanje kao korisnu dodatnu veštinu da bi poboljšali kvalitet posla koji se trenutno bave. Na primer, naučnik koji se bavi hemijskim ispitivanjima može da napravi 3D model hemijskih molekula i sjajno prezentuje svoja istraživanja. Sa druge strane, zbog sve većeg značaja ove veštine na tržištu rada, neki ljudi se usavršavaju kao stručnjaci za 3D modeling. Jedna od najboljih stvari kada je u pitanju 3D modelovanje je što se osnove ove veštine mogu savladati za samo par meseci, uz odgovarajuće predznanje i talenat za tehničko crtanje. Danas u Srbiji postoje škole koje nude specijalizovane kurseve za 3D modelovanje po pristupačnim cenama. Takođe 3d modelovanje je sastavni deo nastave u pojedinim srednjim stručnim školama, visokim školama I fakultetima. Pored velike želje i truda za bavljenjem ovim zanimanjem, važno je da osoba poseduje i preciznost, osećaj za dimenzije i kreativnost.

3D modelovanje je važna veština u brojnim industrijama uključujući sledeće:

  • Filmska industrija - Ovo je industrija u kojoj se verovatno najočiglednije može videti upotreba 3D modelovanja. U pitanju su naravno specijalni efekti u filmovima i dodavanje ili uklanjanja predmeta iz realnog okruženja.
  • Gejming industrija - Još jedna industrija u kojoj su jako traženi 3D modelari je sigurno gejming. Video igrice postaju sve realističnije, pa je 3D modelovanje za ovu industriju ključna veština.
  • Arhitektura - U arhitekturi se već sada umesto crteža i grafičkih planova, prikaz budućih građevina radi na računaru. Slikama se dodaju pokret, dubina i specijalni efekti, tako da klijenti mogu da uživaju u različitim perspektivama pogleda na buduću zgradu. Gledaju je odozdo, odozgo, sa strane, a uz to, oni sada mogu i da prošetaju kroz samu unutrašnjost zgrade. 
  • Izdavaštvo - 3D modelovanjeomogućava da se prikažu slike koje inače ne bi mogle da se koriste, zbog recimo otežanog pristupa ili autorskih prava. Ponekad su ilustracije potpuno imaginarne, pa mogu pomoći umetniku da prikaže slike koje ljudsko oko još nije videlo, kao što je toprikaz nekih događaja u budućnosti.
  • Marketing i oglašavanje  - 3D modelovanje može pomoći marketinškim stručnjacima da prikažu svoj proizvod u idealnom obliku i pre nego što ga proizvedu i puste u javnost, što omogućava da se uštedi dosta novca.
  • Geologija, mašinstvo i druge nauke -  Geolozi i naučnici mogu da koriste 3D modelovanje da bi kreirali modele koji simuliraju zemljotrese i promene tla da vide unapred efekte ovakvih prirodnih katastrofa i da na taj način da otkriju faktore koji na njih utiču.

3D ŠTAMPA

3D modelovanje je proces kreiranja 3D modela, a veoma često prethodi procesu štampanja 3D štampačem. 3D štampa je moderna tehnologija proizvodnje trodimenzionalnih objekata i sve se više koristi u svetu. U trodimenzionalnoj štampi objekat se kreira sukcesivnim nanošenjem slojeva materijala. Omogućava izradu maketa delova i sklopova od više različitih materijala, različitih mehaničkih i fizičkih svojstava u jedinstvenom procesu. U poslednjih nekoliko godina 3D štampači su postali finansijski dostupni malim i srednjim preduzećima, čime se izrada prototipa pomera iz teške industrije i u kancelarijsko okruženje. Sada je moguće i istovremeno uklapanje različitih vrsta materijala. Osim izrade prototipova, 3D štampači nude veliki potencijal za proizvodnju različitih aplikacija u oblasti proizvodnje nakita, obuće, industrijskog dizajna, arhitekture, automobilske industrije, avio, stomatološke i medicinske industrije.

Beogradska otvorena škola sa partnerima iz četiri evropske zemlje realizuje projekat 3D4VET - Kurikulum za 3D modelovanje i aplikacije za 3D štampače i skenere u stručnim školama koji ima za cilj kreiranje obuhvatnog kurikuluma za 3D modelovanje i programa obuke za škole i instruktore/nastavnike/profesore koji realizuju aktivnosti stručnog obrazovanja i obuke. 

Izvori:

  1. https://sh.wikipedia.org/wiki/3D_modeliranje
  2. https://www.youtube.com/watch?v=TM9C24jA_5c
  3. https://sr.wikipedia.org/sr-el/3%D0%94_%D1%88%D1%82%D0%B0%D0%BC%D0%BF%D0%B0
  4. http://www.netokracija.rs/3d-stampanje-beograd-103799