Aktuelno

Briga o kućnim ljubimcima kao izvor novih zanimanja

23.10.2017.

U evropskim zemljama, pa i kod nas, sve su traženija zanimanja vezana za brigu o kućnim ljubimcima, jer njihovi vlasnici izdvajaju sve veće sume novca kako bi im ugodili. Pored klasičnih profesija koje se bave brigom o životinjama, kao što su veterinari, uzgajivači životinja, dreseri, čuvari zoološkog vrta javljaju se i nova zanimanja kao što su šetači pasa i grumeri.

Nekada smo profesionalne šetače pasa viđali samo u holivudskim filmovima, međutim sada ih i u Srbiji, a naročito u beogradskim parkovima, možemo sve češće videti. Osnovni uslov za bavljenje ovim zanimanjem jeste da pre svega volite pse i ste odgovorni, ali i da poznajete bar osnovne vrste i načine ponašanja i funkcionisanja pasa. Šetnja pasa može biti odlično honorarno zanimanje za mlade, te je posebno pogodno kao izvor zarade tokom studija. Ali, kako biste bili profesionalac u ovom poslu potrebno je da završite obuku u Kinološkoj Akademiji (http://kinoac.edu.rs/kurs-za-setace/). Nije potrebno da posedujete prethodna znanja iz kinologije. Kurs vam pruža mogućnost da steknete teorijska i praktična znanja o osnovnim pravilima čuvanja i šetanja pasa – o procesu domestikacije psa, sistematizaciji rasa, zdravstvenoj zaštiti, pružanju prve pomoći, ishrani i nezi pasa. Važne teme uključuju i prepoznavanje načina na koji psi komuniciraju sa nama, prepoznavanje straha, stresa, anksioznosti i agresije, osnova njihovog načina učenja, načine šetanja psa u skladu sa metodama pozitivne motivacije i dobrobiti životinja (bez stresa), zakonske propise i regulative u vezi sa izvođenjem pasa na javne površine... Usled nedostatka vremena sve je češća pojava da vlasnici pasa plaćaju usluge šetanja ljubimca.

Grumeri su zaposleni u salonima za negu pasa i mačaka i bave se šišanjem, čišćenjem i generalno sređivanjem ljubimaca. Naziv potiče od engleske reči to groom što znači sređivati. Osim u salonima, grumeri rade i u azilima i veterinarskim ambulantama, a usluge šišanja se kreću od 2 500 RSD pa naviše. Mnogi grumeri poseduju zvanje veterinarskog tehničara/ke, a obučavaju se kod nas (https://www.royalgroom.com/) ili u inostranstvu. Pored ljubavi prema životinjama, važno je poznavati i anatomiju životinja kao i savladati različite veštine šišanja.

Briga o ljubimcima pruža brojne mogućnosti u razvijanju preduzetništva te i kod nas već postoji par salona za negu ljubimaca i nekoliko blogova i sajtova gde možete da se prijavite da šetate psa ili da unajmite nekoga za tu uslugu.

Izvori:

  1. http://kinoac.edu.rs/kurs-za-setace/
  2. http://www.honorarci.rs/kategorija/kucni-ljubimci
  3. http://petmagazine.rs/2016/10/05/profesionalni-setaci-pasa-u-park-na-tudem-povocu/
  4. https://www.setanjepasa.rs/
  5. https://www.royalgroom.com/o-skoli/